Μπύρα λοιπόν, ένα προϊόν συνυφασμένο με το Ελληνικό καλοκαίρι. Τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν στη χώρα μας πολλές μικροζυθοποιείες και ίσως άργησαν δεδομένου ότι είμαστε σαν χώρα αρκετά ψηλά στην κατανάλωση μπύρας, αφού βοηθά και το μεσογειακό μας κλίμα.

Πόσα όμως γνωρίζουμε για την κατηγορία και το είδος της μπύρας που καταναλώνουμε; Πολλοί αποφεύγουν τον τύπο και χαρακτηρίζουν τη μπύρα από την πικράδα, τη δροσιά, την ελαφρότητα, το χρώμα, κοκ.

Ήρθε η ώρα να τα ξεκαθαρίσουμε όλα και να εξηγήσουμε όσο πιο εύκολα γίνεται τους παραπάνω χαρακτηρισμούς. Οι μπύρες χωρίζονται με βάση τη διαδικασία παραγωγής:

Lager ή Pilsner

Lager χαρακτηρίζονται οι μπύρες χαμηλής ζύμωσης, όπου η μαγιά καθιζάνει στον πάτο κατά τη διαδικασία παραγωγής. Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκουν οι περισσότερες μπύρες που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Έχουν ελαφριά αρώματα, με κύρια την βύνη, τον λυκίσκο, μπαχαρικά, εσπεριδοειδή και μία νότα βοτάνων. Το χρώμα τους μπορεί να είναι ξανθό ή και πιο σκούρο και έχουν διάφορες είδη:

Ποιος θα το περίμενε ότι η Pilsner (ή Pils), είναι μια μπύρα Lager με υψηλό IBU (International Bittering Units) που είναι η διεθνής μονάδα μέτρησης της πικράδας μιας μπίρας, και η οποία προκύπτει από την ποσότητα του λυκίσκου που χρησιμοποιείται στην παραγωγή της και μας δίνει την έντονη πικρή επίγευση. Αποτελεί το διασημότερο είδος lager, με το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής παγκοσμίως.

Επίσης στη κατηγορία Lager βρίσκουμε Amber, mia ερυθρωπή lager με άρωμα λυκίσκου και καραμέλας. Bock, mia σκουρόχρωμη μπύρα με λίγο αυξημένο το αλκοόλ και με αρώματα σοκολάτας και καραμέλας. Dunkel, μαι σκούρα καστανή μπύρα με αρώματα σοκολάτας και καραμέλας και τη Rauchbier, μια σκουρόχρωμη μπύρα με έντονο άρωμα καπνού.

Για να τις απολαύσουμε σωστά, σερβίρουμε αμφότερες σε θερμοκρασίες 4 με 7 βαθμούς C, χωρίς παγάκια ή παγωμένα ποτήρια με κομμάτια πάγου που αλιώνουν τα χαρακτηριστικά τους. Επίσης το ποτήρι πρέπει να λαμποκοπάει και να είναι εντελώς κάθαρο, διότι από αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ποιότητα κι η διάρκεια του αφρού. Σε ένα τραπέζι, συνοδεύουμε τις lager σχεδόν με τα πάντα, αφού λατρεύουν τους μεζέδες, ενώ τις pilsner τις προσφέρουμε κατά προτίμηση με αντίστοιχα πικρά και πιπεράτα πιάτα, όπως εδέσματα που περιέχουν ελιές, μπαχαρικά, αντίδια ή ρόκα ή ακόμα και πικάντικα τυριά όπως κεφαλοτύρι σαγανάκι, ώριμες κεφαλογραβιέρες, κλπ.

Μπύρες Ale

Ale χαρακτηρίζονται μπύρες υψηλής ζύμωσης, με πολυπλοκότητα στον χαρακτήρα τους. Σ’ αυτή την κατηγορία συναντάμε αρώματα πράσινων φρούτων, τροπικών φρούτων, νότες καραμέλας, κακάο και καφέ. Και αυτή η κατηγορία έχει τα είδη της:

  • Red Ale, ερυθρωπή, που προέρχεται από την χρήση βύνης από την Βιέννη και με μια ελαφριά πίκρα στην επίγευση.
  • Weisse, η οποία παρασκευάζεται κυρίως από σιτάρι και ίσως οι περισσότερη θεωρούσαμε ότι είναι από μόνη της μια κατηγορία. Οι περισσότερες, αυτής της κατηγορίας, δεν φιλτράρονται και ως εκ τούτου έχουν θολό χρώμα που οφείλεται στα υπολείμματα μαγιάς. Έχουν άκρως φρουτώδη αρώματα και μια ευχάριστη, δροσερή επίγευση.
  • Stout, ιρλανδέζικες -κατά βάση- μαύρου χρώματος, με απαλή γεύση. Εδώ έχουμε τέσσερις (4) τύπους (dry, sweet, double stout και imperial) με αρωματικές και γευστικές παραλλαγές.
  • Strong Golden Ale, με έντονα αρώματα λυκίσκου. Η μπύρα αυτή είναι υψηλόβαθμη σε αλκοόλ.
  • Trappist, μοναστηριακή μπύρα, που ωριμάζει για τρία (3) χρόνια. Παράγεται σε μοναστήρια (κυρίως στο Βέλγιο), εξ’ου και ο όρος «μοναστηριακή». Σε αυτή την μπύρα προστίθενται καραμελοποιημένα σάκχαρα, αρωματίζεται με μπαχαρικά και ξαναζυμώνει στην φιάλη.
  • Βiere de Garde, αφιλτράριστη μπύρα, που εμφιαλώνεται με την μαγιά, προκειμένου να συνεχιστεί η ζύμωση στο μπουκάλι.
  • Abbey, παράγεται με πρότυπο τις μοναστηριακές, η παραγωγή της όμως, δεν γίνεται από μοναστήρια.

Μπύρες Lambic

Lambic, είναι η τρίτη κατηγορία στην οποία ανήκουν μπύρες που παράγονται με φυσική ζύμωση, χωρίς την προσθήκη μαγιάς.

Όπως καταλαβαίνετε και οι λάτρεις του κρασιού, υπάρχουν στο επίπεδο ζύμωσης και φιλτραρίσματος αρκετές ομοιότητες! Την επόμενη, λοιπόν, φορά που θα καταναλώσετε μπύρα, δείτε την ετικέτα και θα αναγνωρίσετε τι πίνετε. Επιδιώξτε κάθε φορά να δοκιμάζετε και ένα διαφορετικό είδος για να βρείτε τι σας ταιριάζει!.

Ελληνικές Μικροζυθοποιίες

Όπως καταλαβαίνετε από τη Greece and Grapes δεν θα μπορούσαν να λείπουν προϊόντα από ελληνικές μικροζυθοποιίες που θα κάνουν απολαυστικό το ταξίδι σας στον κόσμο της μπύρας. Παράγουν μπύρες με παραδοσιακές και, ορισμένες φορές, πειραματικές συνταγές και ξεχωρίζουν για την ποιότητα και την πολυπλοκότητα των γεύσεων τους.

Οι μικροζυθοποιίες έχουν έντονη τοπική προσέγγιση συμβάλλοντας και αυτές στην ανάδειξη της κουλτούρας κάθε κοινότητας. Στις επιλογές μας θα βρείτε Lager, Pilsner, Amber Lager, Pale Ale, House Ale, Red Ale, Farm house ale, IPA, Porter, Stout.

Σας αναφέρουμε κάποιες ελληνικές μικροζυθοποιίες και προϊόντα τους που έχουν ξεχωρίσει από τις αγορές σας:

Nissos, με την προτίμησή σας στη Nissos Pilsner να είναι εμφανής όπως και βέβαια στην Dathènes που παράγει για λογαριασμό τρίτων.

Voreia, με την Stout σταθερά να είναι αγαπημένη σας.

Chios, που με τη House Ale να είναι μία από τις πρώτες ελληνικές μπύρες που συνεχίζει να ενθουσιάζει.

Noctua από την καρδιά της Αθήνα που κατέκτησε την καρδιά σας με την Head Twister Pale Ale.

Strange Brew, η δημιουργική ομάδα με την Jasmine IPA που αποτελούν talk of the town.

Elixi, που με τη Delphi αποτέλεσε αφετηρία στον κόσμο της μικροζυθοποιίας για όλους τους λάτρεις της μπύρας.

Kirki,που σα τη μάγισσα Kirki σας έχει «μαγέψει» με την Pale Ale.

Corphes, η αιρετική αρωματισμένη με τσάι του βουνού και φασκόμηλο, που τη ζητάτε συνεχώς.

Donkey, με την κλασική ποια Yellow για ένα νοητό ταξίδι στην μαγευτική Σαντορίνη.