Πως θα λύσω το γρίφο των κρασιών του Πάσχα; Να παίξω εκ του ασφαλούς, ή να πάω κόντρα στο ρεύμα;
Πως θα λύσω το γρίφο των κρασιών του Πάσχα; Να παίξω εκ του ασφαλούς, ή να πάω κόντρα στο ρεύμα;
Το Πάσχα αποτελεί παραδοσιακά την μάλλον αγαπημένη γιορτή των Ελλήνων, τουλάχιστον σε σχέση με το φαγητό: εθιμικά πιάτα που τα περιμένουμε όλη τη χρονιά, που σε σχέση με το κρασί, έχουν ιδιαιτερότητες και θέλουν … στοργή και φροντίδα!
Ας δούμε μαζί τι θα σερβίρουμε με αυτές τις νοστιμιές:
Αρχικά, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τα βασικά: μαγειρίτσα σημαίνει λιπαρή σούπα, με πολλά αρωματικά, “παχιά” με πλούσιο σώμα, ακόμα και στη vegan εκδοχή της με μανιτάρια.
Τρία χαρακτηριστικά που ψάχνουν αντίστοιχο προφίλ και στο ποτήρι.
Ομοίως τα αμνοερίφια έχουν μεγάλο λιπαρό φορτίο, και πλούσια γεμάτη γεύση που αποζητά κρασί με, οπωσδήποτε, υψηλή οξύτητα για να ισορροπήσει, και φυσικά μπόλικες καλοδουλεμένες τανίνες για να παντρευτούν με την πρωτεΐνη.
Εμείς είμαστε εδώ να σας προτείνουμε τους καλύτερους συνδυασμούς από τον Ελληνικό αμπελώνα, τόσο με κλασικές “συνταγές” ταιριάσματος, όσο και με … εντελώς αντισυμβατικές!
Ξεκινάμε με το βράδυ της Ανάστασης, όπου μαγειρίτσα και αυγά έχουν την τιμητική τους.
Αν θέλετε να πάτε εκ του ασφαλούς, ένα κλασικό Sauvignon Blanc που σαν ποικιλία διαθέτει τόσο την οξύτητα όσο και τον ελαφρά “πράσινο” χαρακτήρα που θέλουν τα μυρωδικά της σούπας, είναι μια καλή επιλογή, όπως το Hetero Wines Monarch Λευκό που φτιάχνουν οι ταλαντούχοι Gipsy Winemakers Μαρία Ταμιωλάκη και Δημήτρης Μανσόλας.
Εναλλακτικά, αν είστε φίλοι των κρασιών με καλή αλλά όχι “ηλεκτρική” οξύτητα αλλά περισσότερο σώμα και “παχύ” χαρακτήρα, επιλέξτε ένα Κρητικό βιδιανό, από μια ετικέτα benchmark της ποικιλίας που παράγει εδώ και χρόνια το Οινοποιείο Διαμαντάκη με την Διαμαντόπετρα.
Τέλος μια περισσότερο “εκτός ορίων” επιλογή, είναι ένα ξινούτσικο αφρώδες, σαν το ολοκαίνουργιο Μανουσάκης X Karanika The Illustrius Hartman - Molavi Extra Brut, προϊόν της συνύπαρξης δύο σπουδαίων παραγωγών, που θα σας ξεπλύνει τη λιπαρότητα του πιάτου με χαρακτηριστική ευκολία.
Tip: Φροντίστε η σούπα να είναι χλιαρή και το κρασί όχι πολύ παγωμένο, ώστε να έρθουν τα δυό τους πιο κοντά, και να μην σοκάρετε τον ουρανίσκο σας.
Πάμε τώρα στην επόμενη μέρα:
Κυριακή του Πάσχα, και τα κεράσματα όσο το αρνί ψήνεται, έχουν την τιμητική τους. Ελληνικά τυριά, λίγο αυγό, ντολμαδάκια και άλλα παρόμοια. Ώρα να παρατάξουμε την εμπροσθοφυλακή, πριν παρελάσει το ιππικό, στο πρόσωπο ενός τριανταφυλλένιου Μοσχοφίλερου που θα τα συνοδεύσει με ευκολία. Η ετικέτα της οινοποιίας Μορόπουλος είναι μια από τις παραδοσιακές επιλογές μας.
Φτάνει μεσημέρι σιγά σιγά, με κοντοσούβλια, κοκορέτσια και φυσικά το παραδοσιακό αρνί. Εδώ υπάρχουν δυο μεγάλες σχολές, μια που προκρίνει τα λευκά κρασιά και μια που προτάσσει τα ερυθρά ως αναντικατάστατα.
Αν ταυτίζεστε με την πρώτη σχολή (όπως εγώ), τότε οι επιλογές είναι πραγματικά πολλές.
Η πλέον κλασική είναι βέβαια μια Σαντορίνη που με την οξύτητα και το πάχος της θα κόψει τα λιπαρά του φαγητού σαν σπαθί Σαμουράι! Δοκιμάστε κάτι διαφορετικό φέτος, όπως το Νυχτέρι του Βενετσάνου και θυμηθείτε για μια ακόμη φορά, γιατί το νησί και αυτή προικισμένη ποικιλία είναι ικανή για σπουδαία κρασιά!
Αν πάλι, θέλετε να εξερευνήσετε το μοναδικό αυτό σταφύλι και εκτός Σαντορίνης, επιλέξτε την πρόταση του Λυραράκη από τον Κρητικό αμπελώνα της άγονης Σητείας.
Παραμένουμε νότια στη Κρήτη, όπου συναντάμε το κρυφό διαμάντι του τοπικού αμπελώνα, το Θραψαθήρι, που έχει παρόμοια χαρακτηριστικά, και ταιριάζει πολύ όμορφα με το κρέας. Ο “Λευκός Ωκεανός” της Ιδαίας, δεν θα αφήσει κανένα ασυγκίνητο.
Αν πάλι θέλετε να κάνετε την έκπληξη, επιλέξτε ένα υπέροχο κρασί που αρωματικά και στυλιστικά πάει γάντι με το αρνί: το “άγριο” Σαββατιανό Ακριώτου Ορειβάτης The Wild Mountaineer από τη Βοιωτία, που προέρχεται από 80χρονα παλιά αμπέλια, και το χέρι μιας βετεράνου στη ποικιλία οινολόγου. Έξτρα όφελος, το χαμηλό σχετικά αλκοόλ, που βοηθάει στην πολύωρη μάχη! (αν αναρωτιέστε γιατί παίζουν ρόλο τα παλιά αμπέλια, δείτε εδώ τους παράγοντες ποιότητας ενός κρασιού)
Τέλος, μια out of the box επιλογή, που θα δέσει καταπληκτικά με αρνάκι φούρνου, ειδικά αν το έχετε αρωματίσει με δεντρολίβανο, είναι μια αφρώδης new age ποιοτική ρετσίνα, όπως αυτή του Οινοποιείου Βρυνιώτη από τα Γιάλτρα στην Εύβοια. Μα καλά, αφρώδες με το αρνί, και μάλιστα ρετσίνα; Τολμήστε το, και μας ευχαριστείτε αργότερα!
Οπαδός των ερυθρών; Ας δούμε μαζί πως μπορούμε να κινηθούμε, είτε κλασικά με τον βασιλιά Ξινόμαυρο, είτε εναλλακτικά με κάτι πιο εκκεντρικό:
Αρχή με ένα από τα καλύτερα δείγματα της ποικιλίας, που παράγεται μόνο τις εξαιρετικές χρονιές, το Legacy της Οινοποιείας Μπουτάρη. Όλα τα γνωστά και αναντικατάστατα χαρακτηριστικά είναι εδώ, όπως η κοφτερή οξύτητα, οι πολλές αλλά καλοδουλεμένες τανίνες και βέβαια το μοναδικό αρωματικό προφίλ που είναι το μεγάλο ατού του.
Εναλλακτικά, και με την προσθήκη μιας μικρής ποσότητας από Νεγκόσκα, το ξινόμαυρο διαπρέπει και δυτικότερα στη Γουμένισσα του Κιλκίς. Εκεί το Κτήμα Χατζηβαρύτη έχει συνδέσει το όνομα του με την περιοχή και παράγει ένα από τα πιο value for money κρασιά που μπορεί κάποιος να επιλέξει
Αν θέλουμε μια “διεθνή” επιλογή, το Syrah είναι μάλλον μονόδρομος, μιας και ταιριάζει στα βασικά χαρακτηριστικά που ζητάμε, αλλά και είναι ίσως η διεθνής ποικιλία που έχει περισσότερο από όλες προσαρμοστεί “γάντι” στη χώρα μας.
Εμείς θα σας προτείνουμε δύο ετικέτες: Επιλέξτε είτε την πιο κομψή εκδοχή στο Κτήμα Μουσών Syrah με συμπαγή αρωματικό προφίλ και πιπεράτο χαρακτήρα, είτε την πιο εξωστρεφή και συμπυκνωμένη εκδοχή από το διεθνή αμπελώνα και τη μακρυνή Νέα Ζηλανδία στο Blank Canvas Syrah.
Για το τέλος, παρέα με ένα μπλε τυρί, ή και μόνο του, μην ξεχάστε να βάλετε στο τραπέζι ένα από τα κορυφαία σε παγκόσμιο επίπεδο γλυκά κρασιά από όλη την Ελλάδα: Μαυροδάφνες, Μοσχάτα, Vinsanto Σαντορίνης είναι καλές επιλογές. Αν πρέπει να επιλέξετε μόνο ένα, δώστε μια ευκαιρία στo πολυβραβευμένo Μοσχάτο του Παρπαρούση που θα δώσει το ιδανικό τελείωμα.
Καλή Ανάσταση!
Σταύρος Μουστάκας Οκταποδάς DipWSEΤ
About the Editor:
Ο Σταύρος Μουστάκας-Οκταποδάς DipWSET έχει εργαστεί ως σύμβουλος οίνου σε μεγάλη ελληνική εισαγωγική εταιρεία και επιπλέον, σε θέσεις στρατηγικής και επικοινωνίας ελληνικών οινοποιείων.
Είναι κάτοχος του WSET Diploma, το οποίο ολοκλήρωσε ως αριστούχος, με δύο διεθνείς υποτροφίες (καλύτερη συνολική επίδοση και καλύτερη επίδοση στις εξετάσεις τυφλής γευστικής δοκιμής για τα ακαδημαϊκά έτη 2016 και 2017).
Έχει διατελέσει κριτής στο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνων Θεσσαλονίκης, στον μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό διαγωνισμό Concours Mondial de Bruxelles, και είναι συνεργάτης του περιοδικού Οινοχόος.