Ταιριάζοντας κλασικά εορταστικά πιάτα με τα κατάλληλα κρασιά. Ένας σύντομος οδηγός στη θάλασσα των γεύσεων!


Χριστούγεννα! Eποχή χαράς, γέλιου, καλών φίλων.

Είναι όμως και εποχή που οι γαστρονομικές και οινικές απολαύσεις περνούν στο επίκεντρο.


Καθώς οι οικογένειες και φίλοι συγκεντρώνονται γύρω από το γιορτινό τραπέζι, γεμάτο με κλασικά εορταστικά πιάτα, το τέλειο ταίριασμα κρασιών μπορεί να ανεβάσει τη γευστική εμπειρία στα ύψη. Αλώστε για τέτοιες στιγμές ευζωίας παλεύουμε!


Ας ξεκλειδώσουμε μαζί τις λεπτομερείς λοιπόν:


1. Τι άλλο; Φυσαλίδες!

Γιατί απλά τα αφρώδη κρασιά είναι συνώνυμο της γιορτής, και μια καλή Σαμπάνια είναι η μικρή πολυτέλεια που αξίζει να επιτρέψουμε στον εαυτό μας. Επιλέξτε ένα θρυλικό παραγωγό όπως ο Louis Roederer και αφήστε το κρασί να “μιλήσει” στις αισθήσεις σας.

Θέλετε να κινηθείτε με περισσότερη εντοπιότητα; Η χώρα μας παράγει τα τελευταία χρόνια υπέροχα αφρώδη, όπως το Κτήμα Καρανίκα Extra Brut Cuvée Speciale ή το newcomer Κτήμα Κυρ-Γιάννη Scaperdas Frères.


Αν θέλετε να γνωρίσετε περισσότερο τα αφρώδη κρασιά, να δείτε μυστικά σερβιρίσματος και άλλα tips, ρίξτε μια ματιά στο αφιέρωμα που έχουμε κάνει για αυτά.


Tip: Προς θεού, μη βγάλετε ξηρό αφρώδες με γλυκό και βασιλόπιτες όπως στις παλιές Ελληνικές ταινίες. Αποτελεί θανάσιμο λάθος, και η ζάχαρη του γλυκού θα εξαφανίσει το κρασί γευστικά. Αν πρέπει οπωσδήποτε να το πράξετε, επιλέξτε κάτι ελαφρά γλυκό όπως το Κτήμα Γκλίναβος Παλιοκαιρίσιο.


2. Γαλοπούλα

Εντάξει. Αυτό είναι το πλέον κλασικό γεύμα των εορτών, και το μυστικό είναι η γέμιση. 

Υπάρχουν εδώ δύο σχολές:


Η μια λέει να ταιριάξουμε όλο το γεύμα με ένα κρασί, το οποίο ιδανικά θα πρέπει να έχει πλούσιο σώμα, όχι ιδιαίτερα ανεβασμένες οξύτητες μιας και δεν είναι φουλ λιπαρό το κρέας (το αντίθετο!)  και νότες. Ιδανικοί υποψήφιοι είναι όλα τα βαρελάτα Chardonnay όπως αυτό του Οινοποιείου Αιβαλή ή γιατί όχι του τροπικού και εκρηκτικού Νεοζηλανδέζικου Blank Canvas αν θέλετε πιο international αέρα στο τραπέζι σας.


Αν πάλι επιμείνετε σε καθαρά γηγενείς ποικιλίες, παραδοσιακά τα Βιδιανά της Κρήτης θα σταθούν υπέροχα δίπλα στο πουλερικό, όπως το Βιδιανό Λυραράκη Ιππόδρομος.


Η άλλη σχολή λέει λευκό για το κρέας, οπότε όλα τα παραπάνω μας κάνουν τη δουλειά εξαιρετικά, αλλά και ένα ελαφρύ σχετικά ερυθρό για τη γέμιση, όπως η νέα αναγεννημένη προσπάθεια του Παριανού PFC, η  Μανδηλαριά Seiradi.


3. Αρνί στο φούρνο

Πιο … Πασχαλινή επιλογή, αλλά έχει τους φανατικούς της. Το έχουμε ξαναπεί εδώ, αλλά τα ερίφια τείνουν να ταιριάζουν καλύτερα με λευκά κρασιά, και με κλασικές επιλογές σαν τις Σαντορίνες. Δοκιμάστε το με το Santo Wines Σαντορίνη Selection Cuvee και απογειώστε το, αλλά αν δεν είστε και πολύ του λευκού, ρίξτε στο ποτήρι κάτι Γαλλικής σχολής, ξινούτσικο και γεμάτο σαν το Domaine Costa Lazaridi Syrah.



4. Χοιρινό γεμιστό

Εδώ τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα και προφανή, μιας και πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τη γλύκα που δίνει στο πιάτο τόσο η γέμιση (συνήθως με ξερά φρούτα όπως το δαμάσκηνο) όσο και η καραμελωμένη κρούστα μελιού, ροδιού κλπ. Η επιλογή στο ποτήρι θα πρέπει να έχει και αυτή λίγα σάκχαρα για να μη “πνιγεί” από το κρέας, και όμορφες επιλογές θα είναι τα ημίξηρα ροζέ όπως ο Ορειβάτης από τη μικροοινοποιία Ακριώτου ή το επίσης ελαφρά off-dry αρωματικό Gewurtztraminer Lenga από την Εύβοια.


6. Κουραμπιέδες & Μελομακάρονα

Τι θα κεράσετε λοιπόν τον μουσαφίρη των εορτών; Προφανώς είτε κουραμπιέδες είτε μελομακάρονα. Αυτό που δεν είναι καθόλου προφανές όμως, είναι να βγάλετε γλυκό κρασί δίπλα τους, μιας και γλυκό από τη μία, γλυκό και από την άλλη, το σύνολο είναι με τη σειρά του υπερβολικά γλυκό και μπουχτιστικό. Εδώ τη λύση δίνουν πάντα τα υπέροχα Ελληνικά αποστάγματα.


Βάλτε δίπλα στους Κουραμπιέδες ένα αρωματικό και τριανταφυλλένιο Τσιλιλής Απόσταγμα Μοσχάτου, και τα μελομακάρονα ταιριάξετε τα με το Lost Lake Απόσταγμα Gentle Beast με νότες μελιού, κανέλας και μια απαλή εσάνς φράουλας, και με ευχαριστείτε αργότερα.


Καλές γιορτές σε όλους!


Στην υγειά σας!


Σταύρος Μουστάκας Οκταποδάς DipWSEΤ

About the Editor:

Ο Σταύρος Μουστάκας-Οκταποδάς DipWSET έχει εργαστεί ως σύμβουλος οίνου σε μεγάλη ελληνική εισαγωγική εταιρεία και επιπλέον, σε θέσεις στρατηγικής και επικοινωνίας ελληνικών οινοποιείων.

Είναι κάτοχος του WSET Diploma, το οποίο ολοκλήρωσε ως αριστούχος, με δύο διεθνείς υποτροφίες (καλύτερη συνολική επίδοση και καλύτερη επίδοση στις εξετάσεις τυφλής γευστικής δοκιμής για τα ακαδημαϊκά έτη 2016 και 2017).

Έχει διατελέσει κριτής στο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνων Θεσσαλονίκης, στον μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό διαγωνισμό Concours Mondial de Bruxelles, και είναι συνεργάτης του περιοδικού Οινοχόος.