Με τι κρασιά θα νιώσω ασφαλής το Πάσχα; Να ταιριάξω κλασικά ή … αντισυμβατικά;

 

Κυριακή του Πάσχα, ημέρα γιορτής και πανηγυρικής λήξης της νηστείας.

Παραδοσιακά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, (σχεδόν) όλοι θα φάμε μαγειρίτσα, αρνί, στη σούβλα, στο φούρνο ή οφτό αν κατηφορίσετε στη λεβεντογέννα, μαζί με τα παρελκόμενά του.

 

Ποια κρασιά όμως θα σερβίρουμε με αυτά τα τόσο νόστιμα πιάτα;

 

Αρχικά, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τα βασικά: μαγειρίτσα σημαίνει λιπαρή σούπα, με πολλά αρωματικά, και πλούσιο σώμα, ακόμα και στη vegan εκδοχή της με μανιτάρια. Τρία χαρακτηριστικά που ψάχνουν αντίστοιχο προφίλ και στο ποτήρι.

 

Ομοίως τα αμνοερίφια έχουν μεγάλο λιπαρό φορτίο, και πλούσια γεμάτη γεύση που αποζητά κρασί με, οπωσδήποτε, υψηλή οξύτητα για να ισορροπήσει, και φυσικά μπόλικες καλοδουλεμένες τανίνες για να παντρευτούν με την πρωτεΐνη.

 

Εμείς είμαστε εδώ να σας προτείνουμε τους καλύτερους συνδυασμούς από τον Ελληνικό αμπελώνα, τόσο με κλασικές “συνταγές” ταιριάσματος, όσο και με … εντελώς αντισυμβατικές!

 

Αρχή λοιπόν με το βράδυ της Ανάστασης, όπου η μαγειρίτσα και τα αυγά έχουν την τιμητική τους!

 

Αν θέλετε να πάτε εκ του ασφαλούς, ένα κλασικό Sauvignon Blanc που σαν ποικιλία διαθέτει τόσο την οξύτητα όσο και τον ελαφρά “πράσινο” χαρακτήρα που θέλουν τα μυρωδικά της σούπας, είναι μια καλή επιλογή. Βάλτε στην εξίσωση και μια value for money προσέγγιση, και επιλέξτε την ετικέτα του Κτήματος Αβαντίς, από τον πολύ όμορφο αμπελώνα που περιβάλλει το ιστορικό οινοποιείο στην Εύβοια.

 

Εναλλακτικά, αν είστε φίλοι των κρασιών με καλή οξύτητα αλλά περισσότερο σώμα και “παχύ” χαρακτήρα, επιλέξτε ένα Κρητικό βιδιανό, από μια ετικέτα benchmark της ποικιλίας που εδώ και τόσα χρόνια οινοποιεί με αγάπη ο Νίκος Δουλουφάκης με τον“Άσπρο Λαγό”.

 

Τέλος μια περισσότερο “εκτός ορίων” επιλογή, είναι ένα αφρώδες, έξτρα αρωματικό Μοσχοφίλερο, σαν το Amalia Brut , που θα σας ξεπλύνει τη λιπαρότητα του πιάτου με χαρακτηριστική ευκολία.

 

Tip: Φροντίστε η σούπα να είναι χλιαρή και το κρασί όχι πολύ παγωμένο, ώστε να έρθουν τα δυό τους πιο κοντά, και να μην σοκάρετε τον ουρανίσκο σας.

 

Ναι αλλά χωρίς να το πολυκαταλάβουμε … ξημέρωσε!

 

Κυριακή του Πάσχα λοιπόν, και τα κεράσματα όσο το αρνί ψήνεται, έχουν την τιμητική τους. Ελληνικά τυριά, λίγο αυγό, ντολμαδάκια που είναι και της μόδας. Ώρα να παρατάξουμε την εμπροσθοφυλακή, πριν παρελάσει το ιππικό, στο πρόσωπο ενός μυρωδάτου Μοσχοφίλερου που θα τα συνοδεύσει με ευκολία. Βάλτε στην εξίσωση και τον γοητευτικό χαρακτήρα που δίνει η ελαφρά παλαίωση (τι; φυσικά και παλαιώνουν όμορφα τα Μοσχοφίλερα!) και έχετε ότι ψάχνετε στη Μαντινεία Μορόπουλου Late Release 2019!

 

Φτάνει μεσημέρι σιγά σιγά, με κοντοσούβλια, κοκορέτσια και φυσικά το παραδοσιακό αρνί. Εδώ υπάρχουν δυο μεγάλες σχολές, μια που προκρίνει τα λευκά κρασιά και μια που προτάσσει τα ερυθρά ως αναντικατάστατα.

 

Αν ταυτίζεστε με την πρώτη σχολή (όπως εγώ), τότε οι επιλογές είναι πραγματικά πολλές.

 

Η πλέον κλασική είναι βέβαια μια Σαντορίνη που με την οξύτητα και το πάχος της θα κόψει τα λιπαρά του φαγητού σαν σπαθί Σαμουράι! Δοκιμάστε κάτι διαφορετικό φέτος, όπως την Art Space Ασύρτικο Άγιος Αύγουστος 2020 και ξαναθυμηθείτε για μια ακόμη φορά γιατί το νησί, και αυτή προικισμένη ποικιλία είναι ικανή για σπουδαία κρασιά!

 

Αν πάλι, θέλετε να εξερευνήσετε το μοναδικό αυτό σταφύλι και εκτός Σαντορίνης, τότε το Ασύρτικο Sur Lies 2021 του Οινοποιείου Βρυνιώτη στη Β. Εύβοια αποτελεί μια διαχρονικά κορυφαία επιλογή.

 

Ταξιδεύοντας δυτικά στο Ιόνιο, η Κεφαλονιά είναι πατρίδα της ποικιλίας που έχει παρόμοια χαρακτηριστικά, και ταιριάζει πολύ όμορφα με το κρέας. Η Ρομπόλα στα χέρια των ανθρώπων του Gentillini winery θα σας δώσει όλα αυτά που ψάχνετε.

 

Αν πάλι θέλετε να κάνετε την έκπληξη, επιλέξτε ένα υπέροχο κρασί που αρωματικά και στυλιστικά πάει γάντι με το αρνί: το “άγριο” Σαββατιανό Ακριώτου Ορειβάτης The Wild Mountaineer από τη Βοιωτία, που προέρχεται από 80χρονα παλιά αμπέλια, και το χέρι μιας βετεράνου στη ποικιλία οινολόγου. Έξτρα όφελος, το χαμηλό σχετικά αλκοόλ, που βοηθάει στην πολύωρη μάχη! (αν αναρωτιέστε γιατί παίζουν ρόλο τα παλιά αμπέλια, δείτε εδώ τους παράγοντες ποιότητας ενός κρασιού)

 

Τέλος, μια out of the box επιλογή, που θα δέσει καταπληκτικά με αρνάκι φούρνου, ειδικά αν το έχετε αρωματίσει με δεντρολίβανο, είναι μια αφρώδης new age ποιοτική ρετσίνα, όπως η Botanic Brut Sparkling του οινοποιείου Νικολού. Μα καλά, αφρώδες με το αρνί, και μάλιστα ρετσίνα; Τολμήστε το, και μας ευχαριστείτε αργότερα!

 

Οπαδός των ερυθρών; Ας δούμε μαζί πως μπορούμε να κινηθούμε, είτε κλασικά με τον βασιλιά Ξινόμαυρο, είτε εναλλακτικά με κάτι πιο εκκεντρικό:

 

Αρχή με το Artisans Vignerons de Naoussa Νάουσα 2017, ένα κρασί αποτέλεσμα του πάθους μιας ένωσης καλλιεργητών που έχουν κοινή συνισταμένη το σταφύλι πρέσβη του βορρά. Όλα τα γνωστά και αναντικατάστατα χαρακτηριστικά είναι εδώ, όπως η κοφτερή οξύτητα, οι πολλές αλλά καλοδουλεμένες τανίνες και βέβαια το μοναδικό αρωματικό προφίλ που είναι το μεγάλο ατού του.

 

Εναλλακτικά, και με την προσθήκη μιας μικρής ποσότητας από Νεγκόσκα, το ξινόμαυρο διαπρέπει και δυτικότερα στη Γουμένισσα του Κιλκίς. Εκεί, το Κτήμα Κυρ Γιάννη μας προσφέρει πλέον τη “Γουμένισσα 2019" από 25χρονα αμπέλια, που ξεχειλίζει από πολυπλοκότητα και φρεσκάδα.

 

Αν θέλουμε μια “διεθνή” επιλογή, το Syrah είναι μάλλον μονόδρομος, μιας και ταιριάζει στα βασικά χαρακτηριστικά που ζητάμε, αλλά και είναι ίσως η διεθνής ποικιλία που έχει περισσότερο από όλες προσαρμοστεί “γάντι” στη χώρα μας.

 

Εμείς θα σας προτείνουμε δύο ετικέτες που κυκλοφορούν πολλά χρόνια, έχοντας αποδείξει την διαχρονική ποιότητά τους. Επιλέξτε είτε την πιο κομψή εκδοχή στο Kitrvs Syrah 2016 με έντονο αρωματικό προφίλ και πιπεράτο χαρακτήρα, είτε την πιο γεμάτη και συμπυκνωμένη εκδοχή στο βραβευμένο Nostos Syrah 2018 του οινοποιείου Μανουσάκη στο Ρέθυμνο.

 

Κλείνοντας με τα ερυθρά, σας έχουμε μια πιο αιρετική αλλά άχαστη επιλογή, ειδικά αν στο αρνί ασπάζεστε μια πιο Γαλλική προσέγγιση με λιγότερο ψήσιμο από το σύνηθες. Δοκιμάστε το Μούχταρο του κτήματος Μουσών, και αφήστε την “ηλεκτρική” του οξύτητα, και το αλάνθαστο signature αρωματικό προφίλ φράουλας καπνού και σοκολάτας να εξημερώσουν το κρέας.

 

Για το τέλος, παρέα με ένα μπλε τυρί, ή και μόνο του, μην ξεχάστε να βάλετε στο τραπέζι ένα από τα κορυφαία σε παγκόσμιο επίπεδο γλυκά κρασιά από όλη την Ελλάδα: Μαυροδάφνες, Μοσχάτα, Vinsanto Σαντορίνης είναι καλές επιλογές. Αν πρέπει να επιλέξετε μόνο ένα, δώστε μια ευκαιρία στη πολυβραβευμένη και με αιώνες ιστορίας Malvasia 2012 του οινοποιείου Τσιμπίδη.

 

Καλή Ανάσταση!

 

Σταύρος Μουστάκας Οκταποδάς DipWSEΤ

 

About the Editor:

Ο Σταύρος Μουστάκας-Οκταποδάς DipWSET έχει εργαστεί ως σύμβουλος οίνου σε μεγάλη ελληνική εισαγωγική εταιρεία και επιπλέον, σε θέματα στρατηγικής και επικοινωνίας ελληνικών οινοποιείων.

Είναι κάτοχος του WSET Diploma, το οποίο ολοκλήρωσε ως αριστούχος, με δύο διεθνείς υποτροφίες (καλύτερη συνολική επίδοση και καλύτερη επίδοση στις εξετάσεις τυφλής γευστικής δοκιμής για τα ακαδημαϊκά έτη 2016 και 2017).

Έχει διατελέσει κριτής στο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνων Θεσσαλονίκης, και στον μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό διαγωνισμό Concours Mondial de Bruxelles.