Συνεχίζουμε τον Οδηγό Απόλαυσης που ξεκινήσαμε τον προηγούμενο μήνα, συζητώντας τους περιβόητους συνδυασμούς φαγητού και κρασιού, με ένα νέο θέμα που είναι στην καρδιά της εποχής. Το πώς μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε την απόλαυση του κρασιού μας τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι γεγονός ότι η ζέστη και το αλκοόλ δεν είναι οι καλύτεροι φίλοι. Ή, για να το θέσω πιο σωστά, είναι φίλοι "υπό προϋποθέσεις". Αυτές τις συνθήκες θα αναζητήσουμε σήμερα, για να μην καταφεύγουμε αναγκαστικά στην μπύρα. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να το κάνουμε σωστά ακολουθώντας απλά βήματα, είτε είμαστε στο σπίτι μας με μία ωραία παρέα, είτε βρεθούμε στο αγαπημένο μας εστιατόριο. 


 

Θερμοκρασία: Eίναι η πιο σημαντική παράμετρος που θα μεγιστοποιήσει την απόλαυσή μας. Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία, θα ρωτήσετε. Θα χρειαστεί θερμόμετρο που είναι και της μόδας; Τίποτα από όλα αυτά. Αφρώδη, ροζέ και λευκά πρέπει να είναι αρκετά έως πολύ παγωμένα και τα κόκκινα ελαφρώς παγωμένα. Καλά ακούσατε και για κόκκινα. Τα έχουμε και αυτά στο ψυγείο και τα βγάζουμε 5 λεπτά πριν τα καταναλώσουμε. 
 

 Στη συνέχεια είναι απαραίτητο να συντηρήσουμε τη θερμοκρασία ανάλογα. Με ποιο τρόπο; Με μία σαμπανιέρα ή οποιοδήποτε δοχείο με πάγο και νερό. Όσο πιο παγωμένο το θέλουμε, τόσο περισσότερο πάγο χρησιμοποιούμε. 

 

Tα συνηθισμένα λάθη: 

Φοβόμαστε να βάλουμε τα κόκκινα στο ψυγείο. Have faith, δεν θα πάθουν τίποτα.

Δεν γεμίζουμε τη σαμπανιέρα μέχρι πάνω με πάγο και νερό ή την γεμίζουμε μόνο με πάγο. 

Βάζουμε παγάκια στο κρασί, που για ένα ποιοτικό κρασί είναι προσβολή, πώς να το κάνουμε τώρα; 

 

Σερβίρισμα: Σερβίρουμε λίγο λίγο το κρασί, σχεδόν γουλιά γουλιά για να μη ζεσταθεί γρήγορα και για να το απολαμβάνουμε σε ιδανικές δροσερές θερμοκρασίες. Ένα λευκό κρασί που ιδανικά θα ήταν στα καλύτερα του παγωμένο για παράδειγμα στους 10 βαθμούς, μόλις ζεσταθεί και πάει 20-25 βαθμούς (για να μην συζητήσω τους 30 και πάνω) θα είναι εντελώς πλαδαρό, σαν λουκουμάς στο στόμα, χάνοντας το νεύρο και την ισορροπία του.

 

Το νερό: Φροντίζουμε να πίνουμε άφθονο νερό για να μην αφυδατωθούμε. Μπορείτε να ακολουθήσετε τον κανόνα του όσο κρασί πιούμε το νερό να είναι διπλάσιο. Σε κάθε περίπτωση, πίνουμε με σύνεση και φυσικά δεν οδηγούμε μετά. 

 

Τα κρασιά: Το καλοκαίρι φωνάζει για πιο απαλά κρασιά αλλά δεν αποκλείει χρώματα και στυλ. Yπάρχει χώρος για όλα, υπό προϋποθέσεις. Ας δούμε μία μία τις κατηγορίες. με κάποιες ξεχωριστές επιλογές από τα ράφια της Greece and Grapes. 

 

Αφρώδη:
 

 Αν και τα κρασιά αυτά δεν έχουν εποχές, δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από το να συνοδεύσετε οτιδήποτε τηγανητό με ένα αφρώδες.  


Λευκά:
 

Προτιμήστε κομψά, όχι πολύ πλούσια λευκά και δίχως πολύ βαρέλι. Ασύρτικο, Ρομπόλα, Μοσχοφίλερο, Βιδιανό, Μαλαγουζιά, Ροδίτης, Σαββατιανό θα σας δώσουν αρκετές επιλογές.


Ροζέ:
 

 Ο σταρ του καλοκαιριού, ειδικά αν είστε δίπλα στο υγρό στοιχείο και στο κάδρο υπάρχει και ηλιοβασίλεμα. Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές από την Ελλάδα και από την υπέροχη χρονιά του 2019. Ψάξτε Ξινόμαυρο, Αγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο, Μαυροδάφνη και ανακαλύψτε ότι τα ροζέ με άποψη, χαρακτήρα και νεύρο είναι κρασιά παντός καιρού. 

 

Κόκκινα:
 

 Η αιρετική επιλογή του καλοκαιριού, που όμως μπορεί να σας ανταμείψει, ειδικά αν είστε περιπετειώδης φύση. Θα σας πρότεινα να κινηθείτε σε απαλά κόκκινα χωρίς πολλές τανίνες που μπορείτε να τα δροσίσετε (αν για παράδειγμα παγώσετε ένα παραδοσιακό Ξινόμαυρο ή Cabernet Sauvignon θα πάρετε την οδοντοστοιχία σας στα χέρια, καθώς η αίσθηση των τανινών θα χτυπήσει κόκκινο). 
 


 

*To be continued, με πορτοκαλί και γλυκά κρασιά.*