Οι κορυφαίες -κλασικές αλλά και πιο περιπετειώδεις- επιλογές για το Πάσχα
από τον Γιάννη Καρακάση MW(*)

 

 

 Τι καινούργιο μπορείς να "συνθέσεις" όταν έχεις γράψει για αρκετά χρόνια κάμποσα άρθρα για τα κρασιά του Πάσχα και έχεις επιπρόσθετα αποκαλύψει και το μυστικό της μουστάρδας (**) από την εποχή των Wine Commanders; 

 Σχεδόν όλα έχουν αναφερθεί, ξεκινώντας ή από το πιάτο που θέλουμε να ταιριάξουμε ή και αντίστροφα, από το κρασί που θέλουμε να πιούμε. Για παράδειγμα, κάνω κέφι να πιω μία Μαλαγουζιά και θα την ταιριάξω με ντολμαδάκια και νεφράκια.
 

 Αυτό που δεν έχει γραφτεί και θεωρώ ότι έχει έννοια να συζητήσουμε είναι ότι όλα τα παραπάνω είναι θεωρητικά. Στην πράξη, όπως συμβαίνει πάντα, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Γιατί; Πολύ απλά γιατί μιλάμε για μία μεγάλη και συχνά οικογενειακή γιορτή, που διάφοροι μεζέδες προσγειώνονται σε τακτά ή και άτακτα χρονικά διαστήματα στο τραπέζι μας και που πολλές φορές δεν υπάρχει συνέχεια αλλά επανάληψη. Συνεπώς όλο αυτό το ταίριασμα ίσως να μην έχει και μεγάλη έννοια σε μία τέτοια γιορτή...
 

 Έννοια έχει αν μπορέσουμε να γενικεύσουμε παρεΐστικα τα δύο μεγάλα τραπέζια της Ανάστασης και της Λαμπρής (τι ωραία λέξη!) και να δούμε πως απλά μπορούμε να συνδυάσουμε το φαγητό με το κρασί και τη στιγμή.
 

Τι τρώμε την Ανάσταση;
 

Μαγειρίτσα και κάτι σε κρεατικό αλλά πιο ελαφρύ σε σχέση με το αρνάκι. Για παράδειγμα, εμείς προτιμάμε τις σεφταλιές. Αν και θα ζήλευα μερικά λαχταριστά γαρδουμπάκια.
 

Κλασική πρόταση; Τρία κρασιά, ένα mineral Ασύρτικο, ένα Sauvignon Blanc και μία σοβαρή Μαλαγουζιά. Σε περίπτωση που έχετε την πολυτέλεια να έχετε αρκετά ποτήρια στη διάθεσή σας, θα μπορούσατε να κάνετε παιχνίδι με ταυτόχρονο σερβίρισμα και των τριών κρασιών, έτσι ώστε να δείτε τί ταιριάζει καλύτερα.
 

Περιπετειώδης πρόταση; Μία κεφαλονίτικη Ρομπόλα, ένα αρωματικό Δαφνί και για το κρέας μία Λημνιώνα. Τρία κρασιά και εδώ για να μην μπερδευόμαστε.
 

Τι τρώμε τη Λαμπρή;
 

Αρνάκι, κατσικάκι και κοκορέτσι. Πριν από αυτά μπορεί να έρθουν και μερικά γλυκάδια, νεφράκια και τα σχετικά. Όλα υγιεινά φυσικά! 
 

Κλασική πρόταση; Leftovers από το βράδυ της Ανάστασης με τα γλυκάδια. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν, τότε μπορούμε να ξεκινήσουμε πάλι με ένα λευκό όπως ένα Σαββατιανό ή ένα Βιδιανό και στη συνέχεια κατά τα γνωστά ανοίγουμε τρία κρασιά. Κόκκινα εννοείται, όπως πριν ήμασταν στα λευκά. Θα πρότεινα έναν κλασικό συνδυασμό που είναι Ξινόμαυρο από όποια περιοχή ΠΟΠ θέλετε ή και εκτός (το ΠΟΠ δεν κάνει τη διαφορά, μπορεί να είναι και ΠΓΕ όπως η Σιάτιστα). Στη συνέχεια θα πήγαινα σε ένα στιβαρό Μαυροτράγανο ή Αγιωργίτικο.
 

Περιπετειώδης πρόταση; Ξινόμαυρο πάλι (αυτό δεν αλλάζει γιατί είναι το απόλυτο pairing), μία ραφιναρισμένη Μαυροδάφνη ή αν θέλετε να βγείτε εντελώς εκτός πεπατημένης (off the beaten track) δοκιμάστε ένα orange wine
 

Ιδού λοιπόν, ελπίζω όχι ένα ακόμα άρθρο για τη Λαμπρή!


Ανακαλύψτε κρασιά από τις ποικιλίες του άρθρου:
  
                         

 

                          

 

        

  

 
 (*) βασισμένο σε άρθρο του Γιάννη Απρίλιος 2017 karakasis.mw
(**) Το μυστικό της μουστάρδας: Αν το κρασί που ανοίξετε είναι πολύ τανικό, δοκιμάστε να συνοδεύσετε το συμπαθητικό αμνοερίφιο με μουστάρδα με ολόκληρους σπόρους σιναπιού.