SuperNormal: Τετράμυθος Αγιωργίτικο Nature 2018

Γράφει ο Γιάννης Καρακάσης MW

 

 

 Σε μία εποχή που πολλά κρασιά έχουν χτυπήσει ταβάνι στις τιμές και έχουν εκτοξευθεί στην οινική στρατόσφαιρα, ο Γιάννης ψάχνει τα κορυφαία παραδείγματα που διαθέτουν δύο αρετές. Φοβερή ποιότητα σε τιμή κάτω των 15 ευρώ. Τα οποία και αποκαλεί Supernormal

 

ΤΕΤΡΑΜΥΘΟΣ ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ NATURε 2018 | 10.50€

 

  

 

H ποικιλία…
 

 Το Αγιωργίτικο είναι μία υπέροχη και γοητευτική ποικιλία με μία ακαταμάχητη αμεσότητα και ισορροπία. Που ορίζει το μέτρο, με όλα της τα συστατικά, φρούτο, οξύτητα, τανίνες και αλκοόλ, σε αρμονία. Μία ποικιλία που δεν προσποιείται ότι δίνει τα πιο πολύπλοκα κρασιά στον πλανήτη αλλά που υπόσχεται υπέροχο φρούτο και άφθονη απόλαυση. Αν το Αγιωργίτικο ήταν ταινία θα την είχε σκηνοθετήσει ο δημιουργός των σύγχρονων blockbuster, Στήβεν Σπιλμπεργκ. 
 

 Η κλασική του έκφραση εντοπίζεται στη Νεμέα, εν τούτοις έχει εξαπλωθεί και στην υπόλοιπη χώρα δίνοντας πολύ ενδιαφέρουσες ερμηνείες στη Δράμα, στην Καβάλα αλλά και στην ορεινή Αιγιάλεια στην Πελοπόννησο. Όταν οι παραγωγοί του Αγιωργίτικου το "πετυχαίνουν", ελέγχοντας την εκχύλιση και το βαρέλι, το αποτέλεσμα είναι ασυναγώνιστο συνδυάζοντας τη βαθιά φρουτώδη γεύση με ένα απαλό σαν χάδι στόμα και καλές ικανότητες παλαίωσης, που φθάνουν και τα δέκα χρόνια από τον τρύγο. 


 

Το οινοποιείο…
 

 Από τα πλέον ανερχόμενα ονόματα του ελληνικού αμπελώνα, το Οινοποιείο Τετράμυθος έχει καταφέρει κάτι μοναδικό. Να παρουσιάζει συγκλονιστικά terroir κρασιά low intervention, σε εκπληκτικές τιμές που τσιμπιέσαι ότι είναι αληθινές. Όταν άλλα οινοποιεία τινάζουν τη μπάνκα στον αέρα, η κοινή προσπάθεια των αδερφών Σπανού και ενός εκ των κορυφαίων οινοποιών στη χώρα, Παναγιώτη Παπαγιαννόπουλου, παραμένει προσιτή ανεβάζοντας την ποιότητα χρόνο με το χρόνο. 

 

Το τερουάρ…

 Η Αιγιάλεια στην Πελοπόννησο είναι από τα πιο ανερχόμενα οινοπέδια. Εκφράζει την ορεινή αμπελουργία, φτάνοντας στα 1.000 μέτρα υψόμετρο. Το Αγιωργίτικο του Τετράμυθου φύεται πάνω από τα 700 μέτρα σε ένα μόνο αμπελάκι με το όνομα Πάνω Πίθος. Το έδαφος είναι άγονο, βραχώδες κυρίως και σε βόρεια έκθεση που του δίνει ένα δροσερό χαρακτήρα. Η δε οινοποίηση είναι μινιμαλιστική με "φυσικό" πρωτόκολλο, καθόλου βαρέλι και παραμονή με οινολάσπες για 6 μήνες. 

 

Το κρασί…
 

 Έντονη μύτη με βιολέτα, κεράσι και ώριμη φράουλα, συνδυάζει φρέσκα και ώριμα στοιχεία με ακρίβεια και καθαρότητα φρούτου. Βελούδινο και απαλό στο στόμα με ένταση, κομψότητα και λείες τανίνες. Όπως σχολιάζει ο Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος, στόχος είναι το φρούτο και η παραγωγή ενός δροσερού και φινετσάτου Αγιωργίτικου με νεύρο και οξύτητα. Το Αγιωργίτικο Naturε του Τετράμυθου είναι η ανεπιτήδευτη έκφραση της ποικιλίας, η αποθέωση της απλότητας. Στην τιμή των 10.50 ευρώ. 

 

Πώς να το απολαύσετε…
 

  Θερμοκρασία: Δροσερό, ενώ το καλοκαίρι παγώστε το άφοβα γιατί οι τανίνες του δεν τσιμπάνε αλλά χαϊδεύουν.
 

  Ποτήρια: Προσωπικά θα το ήθελα σε ποτήρια μπαλούν Pinot Noir αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν θα το πάρει προσωπικά και σε ποτήρι Bordeaux.
 

  Food pairing: Γοητευτικό στην αμεσότητά του, θα ταιριάξει με πάρα πολλά πιάτα. Ο τέλειος συνδυασμός μου, μιας και είμαστε στην καρδιά του χειμώνα,              μιλάει για μελωμένο κριθαράκι με μοσχαράκι στο φούρνο. Εναλλακτικά, αν είστε της περιπέτειας, δοκιμάστε το με αλανιάρα τσιπούρα στο grill.  

 

Βρείτε το εδώ