Αν αγαπάτε το κρασί και την απόλαυση που μπορεί απλόχερα και χωρίς μεγάλο κόπο ή σκέψη να προσφέρει δεν νομίζω ότι υπάρχει καλύτερη επιλογή από ένα κρασί από την ποικιλία Αγιωργίτικο.

 

Ποια η εξήγηση θα ρωτήσετε;

 

H ποικιλία δεν έχει κάποιο χαρακτηριστικό που να προεξέχει και ίσως να ενοχλεί κάποιους. Αρωματικά ξεχειλίζει από φρούτο, στο στόμα είναι γλυκόπιοτη με ήπιες τανίνες ενώ η οξύτητά του είναι τόση όση.

 

Ticks all the boxes που λέμε στα Αγγλικά!

 

 

 

 

Και αυτά ακριβώς είναι τα χαρακτηριστικά των crowd pleaser κρασιών, παρόμοια αν θέλετε με αυτά που παράγονται γενικά από το Merlot, το Tempranillo ακόμα και το Grenache, το Dolcetto ή το Malbec της Αργεντινής. Όλα με κάποιες παραδοχές και υπό προϋποθέσεις φυσικά γιατί καμία ποικιλία δεν παράγει αποκλειστικά ένα στυλ κρασιού ή μία μόνο ποιότητα.

 

Όμως το Αγιωργίτικο μπορεί να δώσει πολλά και να ανέβει και σε υψηλότερα ποιοτικά σκαλοπάτια εκτός των καθημερινών απολαύσεων!

 

Φυσικά έχει τα μυστικά του. Ως φρουτώδης ποικιλία, το Αγιωργίτικο, δεν του αρέσει το πολύ βαρέλι γιατί κρύβει την υπέροχη αρωματική του διάσταση, για τον ίδιο λόγο δεν του ταιριάζουν οι πολύ μεγάλες εκχυλίσεις και η διαχείρισή του σαν Cabernet Sauvignon. Είναι πιο απαλή, πιο λεπτεπίλεπτη και φινετσάτη ποικιλία. Οι προκλήσεις βέβαια είναι πολλές και στο αμπέλι και ίσως μάλιστα περισσότερες.

 

Το μεγάλο στοίχημα εκεί - που μάλλον ισχύει για τα περισσότερα κόκκινα στην χώρα μας αλλά και για αρκετά λευκά - είναι να παράγεις κρασιά με συμπύκνωση αλλά χωρίς βαρύ ή υπερώριμο χαρακτήρα. Που να είναι γυμνασμένα αλλά να πατάνε και στις μύτες των ποδιών. Δεν είναι εύκολο αλλά αυτό είναι το ζητούμενο. Ποιος θέλει να πιεί μία ακόμα μαρμελαδένια αλκοολική βόμβα με αμερικάνικο βαρέλι. Στο εξωτερικό τουλάχιστον ουδείς. 

 

Στα γενικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας τώρα, υπάρχει ένας υπέροχος εξωστρεφής φρουτώδης χαρακτήρας που συνοδεύεται από ζουμερό γλυκό φρούτο συνήθως στις αποχρώσεις της φράουλας και του κερασιού. Σε υψηλότερη ωρίμαση σταφυλιών το φρούτο μπορεί να γίνει και σκουρότερο ενώ το στόμα είναι βελούδινο και ηδονιστικό με τανίνες που χαϊδεύουν τη γλώσσα.

 

Είναι λοιπόν τα ‘’έργα’’ που παράγει η ποικιλία συνήθως blockbusters ταινίες με υψηλές θεάσεις και απήχηση χωρίς να αποκλείουν βέβαια και πιο αρτίστικ προσεγγίσεις. Αν είχαν σκηνοθέτη θεωρώ ότι ο πιο ταιριαστός θα ήταν ο Στήβεν Σπίλμπεργκ, ο μόνος σκηνοθέτης που στο τοπ 10 των blockbuster ταινιών όλων των εποχών έχει τουλάχιστον τρεις. Μετά ακολουθούν όλοι οι άλλοι.

 

Αυτά ως μία γενίκευση. Για να καταλάβουμε καλύτερα τα στοιχεία της ποικιλίας διάλεξα ενδεικτικά τρία κρασιά από την συλλογή του Greece and Grapes σε Αγιωργίτικο  σε τρία διαφορετικά στυλ που τα δοκίμασα για να καταγράψω επακριβώς τα χαρακτηριστικά τους.

 

Δοκιμάστε αν θέλετε μαζί μου και περιμένω τα σχόλια σας.

 

 

         Χρώμα: Mέτριας έντασης ρουμπινί.

         Μύτη:   Μέτριας έντασης.

         Φρουτώδης (κόκκινο κεράσι, γλυκό βύσσινο) .

         Μπαχαρώδης (κανέλλα και μοσχοκάρυδο).

         Φυτικές νότες γρασιδιού.

         Στόμα: Γλυκόπιοτο και απολαυστικό για κατανάλωση στα επόμενα 1-2 χρόνια.
       
              

         Χρώμα:  Mέτριας έντασης ρουμπινί.

         Μύτη:    Μέτριας προς υψηλής έντασης με το βαρέλι πολύ ωραία ενσωματωμένο.

         Φρουτώδης (μαύρο κεράσι, ώριμη φράουλα).

         Αρώματα δρυός (σοκολάτα γάλακτος, ξηροί καρποί).

         Στόμα: Ηδονιστικό με συμπύκνωση, αισθητές αλλά όχι ενοχλητικές τανίνες και μέτριο βάρος.Η ικανοποιητική οξύτητα φρεσκάρει το σύνολο.             
         Κατανάλωση στα επόμενα 3-4 χρόνια.

 

         Χρώμα: Βαθύ ρουμπινί.

         Μύτη:   Υψηλής έντασης με το βαρέλι να φανερώνει την παρουσία του.

         Φρουτώδης (δαμάσκηνο, βατόμουρο). 

         Ανθικά (βιολέτα)

         Αρώματα δρυός (κέικ σοκολάτας, νότες καπνού).

         Στόμα: Στιβαρό κρασί με εξαιρετικής ποιότητας φρούτο που ξεκινάει ήπια και γλυκά δείχνοντας την τανική του δύναμη στο τελείωμα.                   
                              
 

Η ακτινογραφία της ποικιλίας

Όνομα: Αγιωργίτικο, Μαύρο Νεμέας

 

Στρέμματα/Περιοχές: 33.830 στρέμματα κυρίως στη Νεμέα (περίπου 25.000 στρέμματα) και δευτερευόντως σε όλη την Ελλάδα (Καβάλα, Δράμα, Αττική)

 

Αμπελουργικά στοιχεία: Όψιμη ποικιλία που ωριμάζει από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά ευαίσθητη στις ασθένειες. Τσαμπιά πυκνά με μετρίου μεγέθους ρώγες. Παραγωγική ποικιλία που αγαπάει τα φτωχά εδάφη. Η εν εξελίξει κλωνική του επιλογή παρουσιάζει μέχρι στιγμής 6 κλώνους με τον ένα να διατίθεται ήδη εμπορικά. 

 

Στυλ/Terroir:  Ροζέ με νεύρο από την περιοχή του Ασπρόκαμπου, κόκκινα που μπορεί να είναι από φρουτώδη μέχρι στιβαρά κρασιά παλαίωσης με τα terroir τους να αρχίζουν να δυναμώνουν τη φωνή τους (Κούτσι, Λεόντιο, Γυμνό, Ασπρόκαμπος, Ξηρόκαμπος, Αρχαία Νεμέα και Αρχαίες Κλεωνές ανάμεσα σε άλλα). Λίγα αλλά ενδιαφέροντα γλυκά κρασιά. 

 

Κοστίζει: Από 5 έως περίπου 60 ευρώ.

 

Food pairing: Ιδανικό με στιφάδο αλλά θα ταιριάξει εξαιρετικά με μία ποικιλία πιάτων από χωριάτικο λουκάνικο και μαλακά τυριά μέχρι πιο σύνθετα πιάτα.