Δύο εκπληκτικά κρασιά από την Κύπρο, από τα οινοποιεία Κυπερούντα και Βουνί Παναγιά!

Posted by John 10/10/2018 0 Σχόλιο(α) Διάφορα, Μας άρεσαν…, Προτάσεις,

 

 

 Η Κύπρος είναι μία από τις ανερχόμενες οινοπαραγωγικές χώρες, με φανταστικά αμπελοτόπια, συνδυασμό μεγάλων υψομέτρων (μέχρι τα 1.600 μέτρα) και γέρικων αμπελιών. Το Ξυνιστέρι είναι το καμάρι του αμπελώνα, μία λευκή ποικιλία με πολλά μεσογειακά χαρακτηριστικά. Παράγει κρασιά φρουτώδη, με αρώματα λεμονιού και ροδάκινου, τα οποία συμπληρώνονται από βοτανικά ή ορυκτά αρώματα. Το σώμα είναι ελαφρύ ως μέτριο, με υψηλή φρεσκάδα και αίσθηση ορυκτότητας. Θυμίζει ίσως περισσότερο Ρομπόλα παρά Ασύρτικο.

 

Εμείς στην Greece and Grapes ψάχνουμε και το λίγο πιο διαφορετικό, να συμπληρώσει τις υπέροχες ελληνικές ποικιλίες και διαθέτουμε πλέον μία συλλογή από κυπριακά κρασιά, που ταιριάζουν και ως απεριτίφ αλλά και με γαστρονομικά, σύνθετα πιάτα. Δεν είναι εύκολο να βρεις τέτοιας ποιότητας terroir κρασιά στο εύρος των 10-12€, που μάλιστα μπορούν να παλαιώσουν εξαιρετικά, σαν τον Πετρίτη του οινοποιείου Κυπερούντα. 

 

Τα δύο κρασιά που σας προτείνουμε σήμερα είναι:

 

Βουνί Παναγιά Alina Ξυνιστέρι 2017

 

 

Αγοράστε τώρα!
  Ένα υπέροχο Ξυνιστέρι από το οικογενειακό οινοποιείο Βουνί Παναγιά της οικογένειας Κυριακίδη, από αμπέλια ηλικίας 70 χρόνων, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων. Κρασί με νεύρο, άφθονο φρούτο αλλά και ορυκτή διάσταση. Τέλειο ταίρι για ceviche, σούσι ή ζυμαρικά με θαλασσινά. Εξαιρετικό και ως  απεριτίφ. Το δοκιμάσαμε πρόσφατα με ταϊλανδέζικη κουζίνα και διέπρεψε!
 
Κυπερούντα Πετρίτης Ξυνιστέρι 2017
Αγοράστε τώρα!
 Εδώ φεύγουμε από την Πάφο και πηγαίνουμε στην περιοχή της Πιτσιλιάς, σε μεγαλύτερο υψόμετρο, κοντά στα 1.500 μέτρα. Ο Πετρίτης είναι ένα πολύπλοκο, μεστό και κρεμώδες κρασί, που αποτελεί σημείο αναφοράς για το κυπριακό κρασί. Επιπρόσθετα διαθέτει πολύ καλές δυνατότητες παλαίωσης, λόγω της ωρίμασης σε βελανιδιά. Τέλειο με ψητά ψάρια, πουλερικά, καραβίδες. 

Δείτε όλη την συλλογή των Κυπριακών μας κρασιών εδώ

Photo Credit: Τα αμπέλια από το Κτήμα Βουνί Παναγιά (Γιάννης Καρακάσης)

 

 

 

 

Σχολιάστε