Η απόλαυση του κρασιού και πιο συγκεκριμένα η μεγιστοποίησή της είναι από τα μεγάλα ζητούμενα όλων όσων ασχολούνται με τον υπέροχο  κόσμο του. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να απολαύσεις ένα ποτήρι κρασί χωρίς πολύ αυστηρές προϋποθέσεις εκτός ίσως του σωστού εύρους θερμοκρασίας του. Στο σημείο αυτό να σημειώσω ότι δεν υπάρχει μία μόνο σωστή και απόλυτη θερμοκρασία. Όμως ακόμα και να ήταν αυτή θεωρητικά η περίπτωση, κάτι τέτοιο θα ήταν ακατόρθωτο αφού για να την διατηρήσουμε δεν θα κάναμε άλλη δουλειά από την συνεχή προσθήκη ή αφαίρεση πάγου. Αντί λοιπόν της συγκεκριμένης θερμοκρασίας των 10 ή 12 βαθμών κελσίου προτιμώ και συστήνω στους καταναλωτές τις λέξεις παγωμένο (όπως βγαίνει από το ψυγείο), δροσερό (αφού βγει περίπου ένα τέταρτο από το ψυγείο) και σε χειμωνιάτικη θερμοκρασία δωματίου.

 

Πίσω στην απόλαυση. Μπορείς λοιπόν να απολαύσεις ένα κρασί μόνος σου ή με παρέα (φυσικά προτιμάμε το δεύτερο αλλά συμβαίνει και το πρώτο), με φαγητό ή και σκέτο σαν απεριτίφ (καλύτερο είναι φυσικά το πρώτο) ή και να δοκιμάσεις κάτι λίγο διαφορετικό. Να μην έχεις ένα μόνο ποτήρι μπροστά σου αλλά δύο. Σαν να άκουσα μία φωνή ‘’Γιάννη θα μας καταστρέψεις’’;  Αντιθέτως θα σας έλεγα. Το σκεπτικό είναι πολύ απλό και εφαρμόζεται πανεύκολα αν είστε περισσότερα από δύο άνθρωποι κάτι που είναι αρκετά συχνό σε σαββατοκυριακάτικα τραπέζια. Το σενάριο λειτουργεί και για δύο άτομα με την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα καταναλωθεί όλο το κρασί.

 

Λίγο την προσοχή σας. Αντί  να ανοίξετε τις φιάλες που έχετε σταδιακά το κάνετε ταυτόχρονα ανά ζευγάρια. Με αυτό τον τρόπο έχετε πρώτον μπροστά σας την δυνατότητα να πειραματιστείτε με τις γεύσεις και τα αρώματα του κρασιού, δεύτερον να αξιολογήσετε τον γευστικό συνδυασμό βλέποντας το με τι κρασί προτιμάτε το φαγητό σας και τρίτον να μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα το θέμα του κάθε ζευγαριού. Δηλαδή αν έχετε για παράδειγμα διαλέξει μία Σαντορίνη και ένα Ασύρτικο Μακεδονίας για να συνοδέψουν ένα ψάρι ή ένα κοτόπουλο στο φούρνο να τα συγκρίνετε μεταξύ τους ως προς τα αρώματα και τα βασικά δομικά του στοιχεία (σώμα, συμπύκνωση και οξύτητα) και επομένως να κατανοήσετε καλύτερα την ποικιλία.

 

Και έχουμε δει ότι η καλύτερη κατανόηση ενός κρασιού βοηθάει στην μεγαλύτερη απόλαυση και σε μία πιο πλήρη εμπειρία. Ο λόγος είναι ότι ο καταναλωτής ιντριγκάρεται και από την ιστορία ενός κρασιού αλλά και από τα χαρακτηριστικά του που μπορεί με την σειρά του να τα μοιραστεί σε ένα τραπέζι με μία ωραία παρέα συνεχίζοντας αυτή την πολύ ωραία αντίδραση.

 

Διαλέξτε λοιπόν ένα ή και περισσότερα αγαπημένα σας πιάτα και δοκιμάστε μαζί μας Χ2.

Συνδυάστε τα λευκά κρασιά με λευκά κρέατα, ψάρια, πουλερικά, κρεμμώδεις γεύσεις, μαλακά τυριά

Τα ροζέ με σπαγγέτι με θαλασσινά, λαχανικά με ντομάτα ενώ τα κόκκινα κατά βάση με κόκκινα κρέατα μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους και ώριμα τυριά.

 

Βιδιανό δεξαμένης με Βιδιανό που έχει περάσει από δρύινο βαρέλι

Με σχέση ποιότητας-τιμής που σκοτώνει η Ιδαία μας προσφέρει μία κλασική έκφραση του ανερχόμενου Βιδιανού που τα έχει όλα σε αφθονία. Ψάξτε για: Βερίκοκο και νεκταρίνι στη μύτη και μέτριο προς γεμάτο σώμα στο στόμα με λιπαρή αλλά ισορροπημένη αίσθηση.

Βιδιανό από ένα μοναδικό αμπελοτόπι που ζυμώνει και ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια αποκτώντας περισσότερη συνθετότητα και πολυπλοκότητα.  Ψάξτε για: Αρώματα από ξηρούς καρπούς όπως το φουντούκι με νύξεις από τόστ στη μύτη και από κάτω έναν φρουτώδη πηρύνα βερίκοκου και ροδάκινου. Στο στόμα έχει ένταση, δύναμη και μεγάλα φρεσκάδα. 

 

Ρομπόλα Κεφαλληνίας με Ασύρτικο με twist Κεντρικής Ελλάδας

Το κρυφό χαρτί του Συνεταιρισμού λέγεται San Gerassimo με τα σταφύλια να προέρχονται από τα ορεινά αμπελοτόπια της ζώνης στα 850 μέτρα. Ψάξτε για: πάχος και φρεσκάδα που συνυπάρχουν μαζί με αρώματα μαρμελάδας λεμονιού νότες μελιού και ώριμο μήλο.

‘’Πειραγμένο’’ Ασύρτικο που ζυμώνει με την παρουσία στέμφυλων Μοσχάτου δίνοντας στο κρασί και μία ενδιαφέρουσα ανθική διάσταση. Ψάξτε για: αρώματα Μοσχάτου στη μύτη -κυρίως τριαντάφυλλο- μαζί με αρκετά έντονο φρουτώδη χαρακτήρα. Στο στόμα συνδυάζει οξύτητα και τανίνες σε ένα δυνατό συνδυασμό που θα τον έβλεπα δίπλα σε ένα ωραιότατο αρνάκι.

 

Η Κύπρος στο ποτήρι σας με Ξυνιστέρι και Πρωμάρα

To Ξυνιστέρι, το δυνατό χάρτι του Κυπριακού αμπελώνα με το Platinum Decanter στις αποσκευές του έρχεται στο ποτήρι σας σε φανταστική τιμή. To terroir είναι ασύλληπτο φτάνοντας στα 1150 μέτρα υψόμετρο από παλιά αμπέλια σε κύπελο ηλικίας 70 ετών. Ψάξτε για: ορυκτότητα όπως αυτή που αναδύουν οι βρεγμένες πέτρες,  κίτρο και γκρέιπφρουτ μαζί με λίγες αρωματικές νότες λεμονοανθών. Στόμα εξαιρετικής ισορροπίας συνδυάζοντας ορυκτά και ανθικά στοιχεία. Κάποιοι τολμηροί μπορεί να ανακαλύψουν μέχρι αρώματα κόκκινων φρούτων.

Αν το Ξυνιστέρι είναι η ποικιλία του τώρα στην Κύπρο, η Πρωμάρα είναι σίγουρα υποψήφια για το μέλλον. Βουργουνδέζικη διαχείριση στην οινοποίηση με την χρήση βελανιδιάς που της δίνει ένα ήπιο ξηροκαρπάτο χαρακτήρα και περισσότερο βάθος αρωματικό. Ψάξτε για: αρώματα ξηρών καρπών, βοτάνων όπως το φασκόμηλο και πηρυνόκαρπα φρούτα όπως το ροδάκινο. Στόμα γεμάτο αλλά ταυτόχρονα κομψό με λεμονάτες αποχρώσεις.

 

Ροζέ Μοσχοφίλερο με Ροζέ Αγιωργίτικο

Ροζέ εκδοχή Μοσχοφίλερου, μίας ποικιλίας που την έχουμε συνηθίσει χρωματικά στο λευκό. Όμως λόγω του ότι είναι ροδόχρους ποικιλία με λίγη παραπάνω εκχύλιση παίρνουμε ένα κρασί που μας δίνει πολύ περισσότερα από όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής για την ποικιλία. Ψάξτε για: εκτός των αρωμάτων του τριαντάφυλλου και των λευκόσαρκων φρούτων αναζητήστε και πιο κόκκινα φρούτα. Εκρηκτικό στο στόμα με κοφτερή οξύτητα και κομψό τελείωμα. 

Αγιωργίτικο από τον Ασπρόκαμπο Νεμέας. Μία κλασική περιοχή με φοβερή δυναμική για την παραγωγή ροζέ. Υψόμετρα που δίνουν φρεσκάδα, φινέτσα και σπιρτάδα στο στόμα χαρακτηρίζουν αυτό το εξαιρετικό value for money ροζέ. Ψάξτε για: Φράουλα και γλυκό κεράσι στη μύτη. Στο στόμα είναι πιο πράσινο και πιο ορυκτό με τονισμένη οξύτητα συνδυάζοντας κόκκινα φρούτα με μπαχαρικά όπως το πιπέρι.

 

Νεμέα vs Παγγαίο

Από τις καλύτερες Νεμέες που κυκλοφορούν η Νεμέα του Μητραβέλα εκφράζει κλασικά την ποικιλία με 12 μήνες παραμονή στο βαρέλι χωρίς να καλύπτει όμως το υπέροχο φρούτο του Αγιωργίτικου. Ψάξτε για: κεράσι και φράουλα στη μύτη μαζί με λίγη σοκολάτα και νότες δέρματος. Ζουμερό στο στόμα με γλυκό φρούτο ισορροπημένη οξύτητα και επίμονο γευστικό τελείωμα. Ταιριάξτε το με στιφάδο.

To Αγιωργίτικο που θα ήθελα να είναι Νεμέα αλλά είναι Παγγαίο. Μία εξαιρετική δουλειά από την Βιβλία Χώρα που βάζει τα γυαλιά σε πολλές Νεμέες και που δείχνει ότι η ποικιλία με δουλειά στο αμπέλι έχει μέλλον και σε άλλα τερουάρ εκτός του παραδοσιακού σπιτιού της. Ψάξτε για: Πιο μαύρο φρούτο στη μύτη συγκριτικά με την Νεμέα του Μητραβέλα, λιγότερο όγκο στο στόμα και μάλλον περισσότερη φινέτσα. Στο στόμα φρεσκάδα, λίγο μαύρο πιπέρι και εξαιρετικής ποιότητας τανίνες.