Απολαμβάνοντας ένα Βιδιανό 2013, ξαφνικά συνειδητοποιώ ότι δεν είναι «φρέσκο». Το κρασί μου, ολοζώντανο στο ποτήρι, είχε ξεκινήσει σιγά σιγά να ανοίγει αρωματικά, μη έχοντας χάσει την χρωματική του ένταση, ούτε και τα χαρακτηριστικά της γεύσης του σαν ποικιλία όπως και το πλούσιο σώμα του.

 

Έτσι, θα μιλήσουμε για το κατά πόσο ένα λευκό κρασί προηγούμενης ή προηγούμενων εσοδειών ή ακόμη και παλαιωμένο αρκετά χρόνια, όχι απλά πίνεται αλλά πολλές φορές χαρίζει ένα εξαιρετικό γευστικό αποτέλεσμα.

 

Λόγω λανθασμένης πληροφόρησης, πολλοί πιστεύουν ότι πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση λευκού κρασιού προηγούμενης εσοδείας από αυτήν που κυκλοφορεί στην αγορά. Το στερεότυπο αυτό δείχνει να καταρρίπτεται  καθώς στην πράξη πολλές ποικιλίες λευκών κρασιών δείχνουν να αντέχουν ή και να ζητούν παλαίωση. 

 

Γιατί παλαιώνουμε ένα λευκό κρασί όμως; Μα φυσικά για να δούμε ένα καλύτερο κρασί όπως άλλωστε συμβαίνει και με πάρα πολλά ερυθρά. Παίρνουμε καλύτερα αρώματα , περισσότερη γευστική και αρωματική πολυπλοκότητα και μια αρμονία στο σύνολο του.

 

Τι γίνεται όμως όταν ένα λευκό κρασί παλαιώσει; Σκουραίνει το χρώμα του σταδιακά και από ένα σημείο και πέρα αποκτά ελαφρές καφέ αποχρώσεις λόγω της αναπόφευκτης οξείδωσης. Θεωρητικά αποδυναμώνεται σε ένταση αρωμάτων, χάνει το φρούτο του και  παύει να είναι φρέσκο και ζωντανό.

 

Όλα αυτά δείχνουν να είναι σωστά για μια ποικιλία που οινοποιήθηκε για να καταναλωθεί φρέσκια, μέσα σε ένα χρόνο δηλαδή ή λίγο παραπάνω. Το ζητούμενο όμως είναι πως υπάρχουν λευκές ποικιλίες με δύναμη, ένταση, σώμα, οξύτητα και βάθος που σε συνδυασμό με το στυλ οινοποίησης του κάθε οινοποιού μπορούν να υποστηρίξουν παλαίωση. 

 

Μιλάμε για την Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο, το Σαββατιανό, το Βιδιανό, το Ροδίτη, το Chardonnay, το Μοσχοφίλερο και αρκετές ακόμη. Οι παραπάνω ποικιλίες διαθέτουν όσα προαναφέραμε και συνεχώς μας δίνουν μηνύματα που μας επιτρέπουν παλαίωση.

 

Ασύρτικα Σαντορίνης έως και 6 ετών πλέον μοιάζουν “ψαγμένα”, ενώ κανείς δε θα λέγε όχι σε μια παλαιωμένη Μαλαγουζιά από το 2013 που δοκιμάστηκε και το αποτέλεσμα μας εξέπληξε. Τα παλαιωμένα Chardonnay που έχουν περάσει και από βαρέλι συνοδεύουν πιάτα στα καλύτερα εστιατόρια του πλανήτη χρόνια τώρα (πολλά όντας από τα πιο ακριβά λευκά κρασιά), έχοντας χάσει εντελώς το χαρακτηριστικό χρώμα τους, διατηρώντας όμως αρωματική και γευστική αρμονική πολυπλοκότητα και βάθος. Το ίδιο και τα Riesling τα οποία στέκονται στο χρόνο με χαρακτηριστική άνεση.

 

Γευσιγνωσίες και masterclasses με κάθετες δοκιμές λευκών εσοδειών πραγματοποιούνται συχνά πλέον αποδεικνύοντας όσα μελετήσαμε και γράφουμε. Εγώ το διδάχθηκα στην πράξη με το Βιδιανό μου. Επομένως, όταν με το φαγητό σας δείτε μια προηγούμενης εσοδείας λευκό κρασί, σκεφτείτε το ξανά πριν αρνηθείτε το άνοιγμα και την κατανάλωση του. Κάποιος φρόντισε για την καλύτερη απόλαυση σας.

 

Για μεγαλύτερη βοήθεια, σας παραθέτουμε έναν ενδεικτικό οδηγό παλαίωσης των λευκών κρασιών σας:
 

Ασύρτικο: 5-8 χρόνια, καμιά φορά και 10 χρόνια μετά την εμφιάλωση τους καταναλώνονται τέλεια, η οξύτητα τους έδωσε διάρκεια χρόνου και εξελίχθηκαν στο καλύτερο .

 

Μαλαγουζιά: το στοίχημα που κέρδισε ο ελληνικός οινικός κόσμος, άνετα μέχρι και 6 χρόνια μετά την κυκλοφορία της.

 

Σαββατιανό-Ροδίτης-Μοσχοφίλερο-Βιδιανό: Πίνονται ευχάριστα από 1-3 χρόνια μετά την εμφιάλωση τους (κάποια και για περισσότερα χρόνια), αναλλοίωτα στο χρόνο.

 

Βαρελάτα Chardonnay: Παλαιώστε 5-10 χρόνια και απολαύστε τα, παρατηρώντας τη δύναμη και το πλούσιο σώμα τους.

 

Sauvignon Blanc-Riesling:  Μέσα στην πενταετία (ίσως ακόμα πιο μακριά κάποια Riesling) θα μας δώσουν υπέροχη γεύση και πολυπλοκότητα στα αρώματα τους που θα εξελίσσονται συνεχώς.

 

Chenin Blanc: Μέχρι και 10 χρόνια, ενώ πολλές είναι οι περιπτώσεις που μας δίνουν τέλεια κρασιά πάνω από μια δεκαετία.

 

Ακολουθούν μόνο μερικές ενδεικτικές προτάσεις από τέτοιου είδους κρασιά: 

 

http://www.greeceandgrapes.com/white-wine-santorini-vassaltis-2015

 

http://www.greeceandgrapes.com/white-wine-chardonnay-2014-estate-kikones

 

http://www.greeceandgrapes.com/white-wine-sauvignon-blanc-2015-estate-karipidis

 

http://www.greeceandgrapes.com/white-wine-vidiano-2015-diamantakis-winery

 

http://www.greeceandgrapes.com/white-wine-le-vigneron-grec-2015-papargyriou-estate

 

Κι αν θέλετε να βρεθείτε σε ένα μοναδικό masterclass για τη Μαλαγουζιά και την εξέλιξη της δεν έχετε παρά να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.facebook.com/events/554123204789107/
Η εμπειρία θα είναι μοναδική και τα αποτελέσματα των δοκιμών θα είναι καταπληκτικά και ιδιαίτερα.

Βασίλης Μαστρογιαννάκης
Wine Communication