Με στόχο τη μέγιστη απόλαυση του κρασιού μας και τη χρήση όλων μας των αισθήσεων, επιβεβαιώνουμε πως τα πράγματα είναι πολύ απλούστερα σε σχέση με ότι νομίζουμε. Το να δοκιμάσεις και να πιεις σωστά ένα κρασί και άρα να το απολαύσεις δεν είναι δύσκολο και γι’αυτό σας δείχνουμε τον τρόπο:

 

Ιδανικά, το κρασί μας να έχει σερβιριστεί στην κατάλληλη θερμοκρασία και στο κατάλληλο κολωνάτο ποτήρι. 

 

Αρχικά αξιολογούμε το χρώμα του, προσέχοντας να μην έχει υπολλείματα από το φελλό και άλλα στοιχεία που ίσως και να το κάνουν ακατάλληλο για κατανάλωση. Κρατάμε το ποτήρι μας από τη βάση ή τον κορμό του και όχι από το χώρο του γιατί το θαμπώνουμε με τα δάχτυλα μας αλλά και το θερμαίνουμε, κάνοντας έτσι ταχύτερο το χρόνο εξάτμισης του αλκοόλ.

 

Μυρίζουμε το κρασί μας δίχως να το ανακινήσουμε μέσα στο ποτήρι μας. Διακρίνουμε κάποια αρώματα. Είναι ακόμη κλειστό και εσωστρεφές. Ανακινούμε 3-4 φορές το περιεχόμενο του ποτηριού μας και ξαναμυρίζουμε. Παρατηρούμε πως το κρασί μας σιγά σιγά ανοίγει. Διαφορετικά αρώματα, πιο έντονα, περισσότερο πολύπλοκα και πιο γνώριμα πλέον. Επομένως καταλαβαίνουμε προς τι τόσο κούνημα από κάποιους που συχνά έχουμε παρατηρήσει.

 

Δοκιμάζουμε γευστικά και φροντίζουμε να πάει σε όλο το στόμα μας για να διακρίνουμε το στυλ, την οξύτητα, την τανικότητα αλλά και το σώμα του κρασιού μας. Τέλεια. Τώρα έχουμε μια ολοκληρωμένη άποψη για το χρώμα του, τα αρώματα του, το αν είναι ξηρό ή άλλο είδος κρασιού, το αν χαρακτηρίζεται από υψηλή οξύτητα ή όχι. Επιπλέον, αν εμπεριέχονται τανίνες αλλά και αν διαθέτει μέτριο ή πλούσιο σώμα ως κρασί και τι διάρκειας επίγευση μας αφήνει. Όλα αυτά συνθέτουν μια Εμπειρία–Συμπέρασμα για το κρασί μας και πώς σκοπεύουμε να το απολαύσουμε και αν θα το αγοράσουμε ξανά.

 

Απλά πράγματα που κάνουν το κρασί μας πρωταγωνιστή και όχι κομπάρσο.