Μπορεί η Ελληνική παραγωγή κρασιού να αντιστοιχεί σε ένα πολύ μικρό μέρος του παγκόσμιου αμπελώνα, όμως τα τελευταία χρόνια πολλοί παραγωγοί αναλαμβάνουν το κόστος αλλά και το ρίσκο να στείλουν τα κρασιά τους να κριθούν σε μεγάλους οινικούς διαγωνισμούς από καταξιωμένους κριτές ή σε πολύ διάσημα περιοδικά και κριτικούς του εξωτερικού.

 

Η ιδιαιτερότητα των Ελληνικών ποικιλιών, αλλά και του terroir, όπως και η εξέλιξη των μεθόδων οινοποίησης και των ίδιων των οινοποιών έχει συντελέσει στο να διακρίνονται Ελληνικά κρασιά σε πολλές από αυτές τις αξιολογήσεις.

 

Παρόλο που το κρασί προσφέρει απολαύσεις και τελικός κριτής του τι σας αρέσει θα είστε πάντα εσείς, αν δεν γνωρίζετε πολλά για τις Ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών και τις ετικέτες των Ελλήνων οινοποιών, σας παραθέτουμε τα αποτελέσματα κρίσης Ελληνικών κρασιών σε πολύ γνωστούς διεθνείς διαγωνισμούς προκειμένου να ενημερωθείτε πληρέστερα και να βοηθήσουμε την επιλογή σας. 

 

Αυτό δεν σημαίνει ότι σας παροτρύνουμε να ακολουθείσετε τυφλά βαθμολογίες από όπου και αν προέρχονται (δείτε σε κάποιες περιπτώσεις διαφορές μεταξύ διαγωνισμών για το ίδιο κρασί, για τον πολύ απλό λόγο ότι πάντα υπάρχει κριτήριο υποκειμενικότητας όσο καταξιωμένος και αν είναι ο/οι κριτές). 

 

Όσοι δεν γνωρίζετε πολλά για το Ελληνικό κρασί, ή για το κρασί γενικότερα, σας καλούμε να εξερευνήσετε πρώτα από όλα τα κρασιά από τις Ελληνικές ποικιλίες και σταδιακά να διαμορφώσετε τη δική σας απόψη, πέρα από αξιολογήσεις τρίτων και βαθμολογίες.

 

Λίγα λόγια για τις βαθμολογίες που θα βρείτε στις σελίδες των προϊόντων μας:

 

Το Decanter είναι ένα πολύ γνωστό Βρετανικό περιοδικό που η φήμη του έχει περάσει τα όρια της Βρετανίας και τα βραβεία του έχουν ξεχωριστή σημασία για κάθε οινοποιό, από όπου και αν προέρχεται (Decanter World Wine Awards 2015: Greek Wines).

 

Το Wine System AG είναι μια εταιρεία υπηρεσιών με έδρα τη Γερμανία όπου αξιολογεί τα κρασιά με τυφλό σύστημα και με βάση τη μεθοδολογία PAR® (Product, Analysis, Ranking) που αναπτύχθηκε από τον Martin Darting με στόχο να είναι κατά το δυνατό όσο πιο αντικειμενική γίνεται (Αποτελέσματα 2015, Αποτελέσματα 2014)

 

Το Αμερικάνικο περιοδικό Wine Enthusiast δημιουργήθηκε το 1988 από τους Adam και Sybil Strum ως μέρος των εταιρειών Wine Enthusiast. Σταδιακά απέκτησε διεθνή φήμη και κατάφερε οι αξιολογήσεις κρασιών που έκανε να τυγχάνουν σεβασμού σε διάφορες αγορές (Buying Guide > All Regions > Greek Wines).  

 

Ο Robert M. Parker Jr. είναι ένας κορυφαίος κριτικός κρασιού των ΗΠΑ με διεθνή επιρροή. Οι αξιολογήσεις του γίνονται σε μια κλίμακα 100 βαθμών και το ενημερωτικό περιοδικό του The Wine Advocate όπου παρουσιάζει τις προτιμήσεις του με ένα δικό του στυλ και λεξιλόγιο, έχουν αποκτήσει μεγάλη επιρροή στην Αμερικανική αγορά οίνου και, συνεπώς, αποτελούν σημαντικό παράγοντα για τον καθορισμό των τιμών για νέα κρασιά (παλαιότερα κυρίως Bordeaux αλλά πλέον όλου του κόσμου). Είναι ευρέως γνωστό ότι είναι ο πιο αναγνωρίσιμος και με επιρροή κριτικός οίνου στον κόσμο σήμερα (https://www.erobertparker.com). 

 

Τις 4 αξιολογήσεις που έχουμε συλλέξει μπορείτε να τις δείτε στα χαρακτηριστικά του κάθε κρασιού όπου εμφανίζονται, εφόσον υπάρχουν. Σε κάποιες περιπτώσεις που υπάρχουν αξιολογήσεις από περισσότερους από έναν φορείς, θα διαπιστώσετε αυτό που υποστηρίζουμε. Ότι δηλαδή ακόμα και στους ειδικούς, οι προσωπικές προτιμήσεις παίζουν ρόλο και μπορεί οι βαθμολογίες να παρουσιάζουν διαφορές.