Τάση, μοναδικότητα ή ακραία μορφή καλλιέργειας; Η βιοδυναμική καλλιέργεια, πρώτα απ’ όλα είναι φιλοσοφία ως προς τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και ότι τον απαρτίζει, την ύλη, τη φύση, το σύμπαν. Άρα, το αμπέλι αλληλεπιδρά με όλα τα στοιχεία του σύμπαντος και της γης πρακτικά και πνευματικά με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ανάπτυξη και η εξέλιξη του από αυτά.

 

Αυτό που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τη βιοδυναμική καλλιέργεια είναι ότι το αμπέλι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το σύμπαν. Στηρίζεται στη γη, στο νερό, στον αέρα, στη φωτιά, δυνάμεις που εκφράζονται στο φυτό. Οι ρίζες, τα φύλλα και τα άνθη είναι δυνάμεις που από την μια τραβούν το φυτό στη γη με τη βαρύτητα και από την άλλην τραβούν το φυτό προς τον ήλιο. Σύμφωνα με τη θεωρία της βιοδυναμικής καλλιέργειας η αστρολογία και ο ζωδιακός κύκλος παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε κάθε στάδιο ζωής και εξέλιξης του αμπελιού.

 

Δηλαδή, κατά την περίοδο που ο ήλιος περνάει από τα ζώδια της φωτιάς, του αέρα και της γης, ευνοείται η ανάπτυξη του καρπού, της ρίζας και του βλαστού. Ακόμη, η εμφιάλωση γίνεται μόνο με πανσέληνο και η τοποθέτηση και ο προσανατολισμός των φιαλών κατά την αποθήκευση ακολουθεί τη φορά των πλανητών. Έτσι, καταλαβαίνουμε ότι κάθε διεργασία και δουλειά στο αμπέλι καθορίζεται από τη θέση του ήλιου, του φεγγαριού και πραγματοποιούνται σε αυστηρότατο χρονοδιάγραμμα εργασιών.

 

Μια ελεύθερη έκφραση της εξέλιξης του αμπελιού και των φυτών του, χωρίς την ανθρώπινη επέμβαση, χωρίς χημικά και μόνο βάσει των πλανητών και της κοσμικής ενέργειας. Η πιστοποίηση για αυτού του είδους κρασιών γίνεται από τον εξουσιοδοτημένο οργανισμό Demeter, με αυστηρούς και σοβαρούς ελέγχους σε ότι αφορά την εφαρμογή της συγκεκριμένης καλλιέργειας, τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά.

 

Δεν είναι όμως μόνο τα περί καλλιέργειας βιοδυναμικού κρασιού αλλά και τα περί δοκιμής του κρασιού ανάλογα με το σεληνιακό ημερολόγιο. Σύμφωνα με αυτό λοιπόν, υπάρχουν καλές και κακές μέρες για να απολαύσεις το κρασί σου. Την ιδέα γύρω από τις “κατάλληλες’’ μέρες για το κρασί μας, εμπνεύστηκε ο Rudolf Steiner, αυστριακός φιλόσοφος που θέσπισε και τη βιοδυναμική καλλιέργεια στον 20Ο αιώνα. Χωρίζονται σε μέρες Ρίζας, Μέρες Λουλουδιού, Μέρες Φρούτου και Μέρες Φύλλου. Οι μέρες Λουλουδιού και Φρούτου είναι οι κατάλληλες για την απόλαυση του κρασιού μας ενώ οι υπόλοιπες δε συνιστώνται για οινογευσία, παρά μόνο για άλλες αμπελουργικές διεργασίες στο χώμα ή στο κλήμα. Τι λέτε, υπάρχει συγκεκριμένη μέρα να απολαύσουμε το κρασί μας;

 

Το βιοδυναμικό κρασί κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μας απασχολήσει πολύ περισσότερο στο εγγύς μέλλον. Tο βιοδυναμικό ημερολόγιο και οι διεργασίες που πρέπει να γίνονται βάσει της ακόλουθης πρακτικής: http://www.rhythmofnature.net/biodynamic-calendar

 

Βασίλης Μαστρογιαννάκης
Greece and Grapes
Wine Communications