Η Σύρος στα λευκά

Posted by Yiannis 06/06/2014 0 Σχόλιο(α) Διάφορα, Κτήματα, Λευκά Κρασιά,

Ένα νεοαφιχθέν οινοποιείο, το Οινοποιείο Σύρου κι ο ιδιοκτήτης του ένας νέος οινολόγος, ο Νίκος Χατζάκης, ανέλαβαν να αναδείξουν την μάλλον άγνωστη αμπελοοινική κληρονομιά της πρωτεύουσας των Κυκλάδων. Με δυο λευκά κρασιά, ιδανικά για τις καλοκαιρινές συναθροίσεις, ποντάρουν στις χάρες και τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών ποικιλιών Κουντούρα, Μονεμβασιά κι Ασύρτικο.

 

Η ίδρυση του οινοποιείου, το 2011, συνοδεύτηκε από το ντεμπούτο της «Φάμπρικας», ένα χαρμάνι της Μονεμβασιάς με την Λευκή Κουντούρα. Δυο χρόνια αργότερα δημιουργήθηκε ακόμη ένα λευκό ξηρό κρασί το «Σαν τα Μάραθα», με την περίφημη ποικιλία Ασύρτικο να το μονοπωλεί ποικιλιακά. Ο στόχος είναι κρασιά που να εγκλιματίζονται στον τόπο τους και να είναι ταιριαστά στο περιβάλλον τους.

 

Τι καλύτερο λοιπόν πλάι στη θάλασσα, από δυο λευκούς οίνους, που απολαμβάνονται δροσεροί. Η μεν «Φάμπρικα» γεμάτη φρούτο και φρεσκάδα, έχει έφεση στα μεζεδάκια, στις σαλάτες και στα τηγανιτά ψαράκια. Πίνεται δε μια χαρά και ως απεριτίφ. Όσο για το «Σαν τα Μάραθα» είναι ένα καθαρόαιμο κρασί φαγητού, με νεύρο και στιβαρότητα. Θα το αναδείξετε πλάι σε φρέσκο, ψητό ψάρι, σε πιάτα με θαλασσινά, κι αν σας βρίσκεται κι ένα κομμάτι Σαν Μιχάλη, δοκιμάστε τα παρέα.

Σχολιάστε