Ένα ελληνικό "Amarone" στα καλύτερά του


Ντούγκος Μεθ' Υμών Όψιμο 2008
 

Το Όψιμο του Οινοποιείου Ντούγκου, από τις ποικιλίες Λημνιώνα, Syrah και Grenache είναι χωρίς αμφιβολία ένα πλούσιο και εντυπωσιακό κρασί. Όμως αυτό που κάνει τη διαφορά από οποιοδήποτε κρασί αναλόγου στυλ είναι η γευστική του πολυπλοκότητα και η φοβερή ισορροπία που κρύβει το αλκοόλ του. Είναι ένα κρασί που θέλει το χρόνο του, περίπου μία δεκαετία, για να χωνέψει όσα έχει αρχικά σε υψηλό βαθμό. Αλκοόλ στο 15.7%, μεγάλες εκχυλίσεις και χρήση ξύλου για περίπου 3 χρόνια. Γι' αυτό και θεωρούμε ότι το 2008 αυτή τη στιγμή είναι σε υπέροχο σημείο.

 

Το κρασί, που είναι η ναυαρχίδα του εξαιρετικού οινοποιείου που παράγει επίσης καταπληκτικές Ραψάνες με βάση το Ξινόμαυρο, παράγεται μόνο στις τοπ χρονιές. Μέχρι τώρα δηλαδή έχει κυκλοφορήσει σε μόλις τέσσερις χρονιές: το 2005, το 2008, το 2010 και το 2013 κάτι που δικαιολογεί το συλλεκτικό του χαρακτήρα. Και η συνολική κυκλοφορία του δεν ξεπερνάει τις 1.000 φιάλες.

 

 

 

 

 

 

Δοκιμάζοντας το Όψιμο 2008  
Aρωματικά είναι από τα κρασιά που απλά μυρίζεις και χαμογελάς. Μαύρο κεράσι, σοκολάτα, εξωτικά μπαχαρικά μαζί με νότες καπνού. Το βαρέλι είναι δεξιοτεχνικά απορροφημένο. Το στόμα συνεχίζει στους ίδιους ρυθμούς με όγκο, παιχνίδι και τανίνες τόσες όσες. Πολλά Amarone θα ήθελαν να του μοιάσουν. H δε επίγευση του ουσιαστικά καρφώνεται στο μυαλό και στους γευστικούς κάλυκες.   

 

 

Πώς απολαμβάνουμε το Όψιμο;
 Υπάρχει πάντα η δυνατότητα μόνο του, ως κρασί περισυλλογής (vino da meditazione) αλλά ακόμα καλύτερα με φαγητό. Ιδανικά με ώριμα τυριά, όπως μία γραβιέρα Σαν Μιχάλη ή μία παλαιωμένη Κρήτης ή με πλούσια πιάτα με γλυκό χαρακτήρα. Εδώ σκεφτείτε μοσχαρίσια μάγουλα, αγριογούρουνο ακόμα και παπαρδέλες με ουρά μόσχου. Όπως και να απολαύσετε το Όψιμο, το κρασί είναι από μόνο του εμπειρία.

 

 

 

 

 

                                                                                                                       Αγοράστε τώρα!