Τα "Φυσικά Κρασιά" αποτελούν την πιο σημαντική αναδυόμενη τάση των τελευταίων ετών στο κρασί, με κάποιους να τη βλέπουν ως εξέλιξη
και άλλους όμως ως οπισθοχώρηση. Ακολουθώντας αυτή την τάση, όλο και περισσότεροι Έλληνες παραγωγοί εντάσσουν ένα "φυσικό" κρασί στα προϊόντα που προσφέρουν. Όμως επειδή δεν υπάρχει ούτε συμφωνία ούτε ένας επίσημος ορισμός, το θέμα είναι αρκετά αμφιλεγόμενο.

 

 Ο Master of Wine Γιάννης Καρακάσης πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο στα ελληνικά για αυτό το θέμα και σχολιάζει:

 

"Το να παράγει κάποιος κρασιά που είναι όσο γίνεται πιο φυσικά, αλλά να είναι ταυτόχρονα καθαρά στα αρώματά τους, απαιτεί πολλή δουλειά κι αυτή δεν μπορεί να την κάνει ο καθένας." 

 

 Η όλη ιδέα των Φυσικών Κρασιών βασίζεται στην αρχή της παραγωγής λιγότερο επεξεργασμένων προϊόντων, που οι παραγωγοί τους υποστηρίζουν ότι εκφράζουν την αυθεντικότητα του τόπου τους. "Το θέμα είναι αρκετά σύνθετο", επισημαίνει ο Γιάννης "και αυτός είναι ένας από τους λόγους που με ώθησαν στο να γράψω το βιβλίο για τα Φυσικά Κρασιά. Παρά τα προφανή προβλήματα της ορολογίας και της έλλειψης πιστοποιήσεων, τα Φυσικά Κρασιά που έχουν παραχθεί με φροντίδα, σχολαστικότητα και επαγγελματισμό είναι από τα πιο συναρπαστικά κρασιά που μπορεί κάποιος να δοκιμάσει."


 

Όλα τα Φυσικά Κρασιά που είναι διαθέσιμα στα ράφια μας μπορείτε να τα δείτε εδώ

 

*Tips Απόλαυσης

 

Τι είναι τα Φυσικά Κρασιά: Με πολύ απλά λόγια, είναι ένα κρασί που παράγεται από βιολογικά ή βιοδυναμικά σταφύλια χωρίς πρόσθετες ουσίες, δίνοντας έμφαση στη δεοντολογία του παραγωγού. 

 

Ποια είναι η γεύση των Φυσικών Κρασιών: Στα λευκά κρασιά το χρώμα συχνά είναι λεμονί προς χρυσαφί, με αρώματα που θυμίζουν ξηρούς καρπούς, μέλι, κυδώνι, αλλά και φλούδα πορτοκαλιού. Το δε στόμα διακρίνεται για την ένταση, τη φρεσκάδα και το νεύρο, συχνά με μία αίσθηση ορυκτή. Η ύπαρξη τανινών στα λευκά είναι αισθητή. Τα δε κόκκινα κρασιά διακρίνονται για γήινα ώριμα αρώματα και επιδεικνύουν μεγάλη πολυπλοκότητα. 

 

Πώς συνδυάζουμε τα Φυσικά Kρασιά: Οι συνδυασμοί τους είναι ένα από τα πολύ δυνατά σημεία τους, καθότι τα λευκά ταιριάζουν τόσο με ψάρι όσο και με κρέας. Δοκιμάστε τα με έντονες και ώριμες γραβιέρες, μεζέδες που παραδοσιακά ταιριάζουν με ρετσίνα αλλά και κυρίως πιάτα με βάση το χοιρινό ή το αρνί. Είναι επίσης εξαιρετικός συνδυασμός με διάφορα έθνικ πιάτα όπως κοτόπουλο με κάρυ, αλλά και με άλλες πικάντικες γεύσεις. Τα κόκκινα Φυσικά Κρασιά ακολουθούν πιο αναμενόμενους συνδυασμούς.