Σκούρας Σύνορο: Διαβάστε το πλήρες κείμενο του Κωνσταντίνου Λαζαράκη MW και με
ένα κλικ απολαύστε τις χρονιές 2008, 2012, καθώς και την τρέχουσα του 2015 που εξασφαλίσαμε για εσάς!

 

 

 

Ο χώρος του κρασιού εδώ και μερικά χρόνια είναι ο καλύτερος χώρος κρασιού που έχει υπάρξει ποτέ! Πριν από μερικές δεκαετίες υπήρχε πολύ κακό κρασί εκεί έξω - πολύ και ως προς την ποσότητα αλλά και ως προς την «κακότητα», ακόμα και σε γνωστά κρασιά. Από την άλλη, τα εξαιρετικά κρασιά ήταν σχετικά σπάνια και ακριβά.

 

Την τελευταία δεκαετία τα ακριβά κρασιά έχουν φτάσει σε στρατοσφαιρικά επίπεδα τιμών, με τη ζήτηση να έχει ξεφύγει. Στο άλλο άκρο, οι εξελίξεις στην επιστήμη της οινολογίας αλλά και στην αμπελοκαλλιέργεια σχεδόν εξάλειψαν την κακή ποιότητα. Σχεδόν. Το μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει στα κρασιά της μεσαίας κατηγορίας, κρασιά που δεν τινάζουν την μπάνκα στον αέρα αλλά προσφέρουν δυνατές οινικές συγκινήσεις σε λογικές τιμές. Πολλά από αυτά έχουν σοβαρή δυνατότητα παλαίωσης, χωρίς να πρέπει να τα φυλάμε στην ντουλάπα δύο δεκαετίες για να φτάσουν σε καλό σημείο.

 

Το θέμα είναι πόσοι από εμάς έχουν την οινική σύνεση να αγοράσουν τέτοια υπέροχα κρασιά και να μείνουν μακριά τους για δύο, πέντε, δέκα χρόνια.

 

Εκεί φαίνεται το πόσο μεγάλος οινοπαραγαγωγός είναι ο Γιώργος Σκούρας. Μας χαρίζει υπέροχα κρασιά αλλά έχει και τη δυνατότητα να δίνει στην αγορά μικρές ποσότητες από περασμένες χρονιές, ακριβώς για να δούμε πόσο υπέροχα παίζει το παιγνίδι.

 

 

Το Σύνορο είναι ένα από τα πιο ευφάνταστα ερυθρά που παράγονται από το Κτήμα Σκούρα, ένα πανέμορφο χαρμάνι από Merlot, Cabernet Franc και Αγιωργήτικο. Αν και μένει αρκετά χρόνια στο κελάρι του οινοποιείου πριν βγει στην αγορά -κυκλοφορεί τώρα η εσοδεία του 2015- το Σύνορο είναι ένα κρασί που περνά από στάδια διαφορετικά αλλά το ίδιο συγκλονιστικά. Ο ίδιος ο δημιουργός λέει πως στην αρχή βγαίνει προς τα έξω το Merlot, όπως στην εσοδεία του 2014, στη συνέχεια μπαίνει στη φάση του Αγιωργήτικου, όπως οι χρονιές του 2012 και 2011, ενώ μετά τη δεκαετία, ας πούμε στα 2008, 2007 και 2006, αρχίζει να ανεβαίνει το Cabernet Franc.

 

Είναι μεγάλη μας χαρά να προσφέρουμε τις παραπάνω «εσοδείες βιβλιοθήκης» από το Σύνορο του Σκούρα. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτές οι φιάλες, μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες, ξεκουράζονταν στις ιδανικές συνθήκες του κελαριού του Κτήματος. Ιδανικά, αγοράστε από μια φιάλη, μαζευτείτε μεγάλη παρέα (αρκεί ο αριθμός των ατόμων να μην υπερβαίνει το επιτρεπτό όριο) και χαθείτε στη μαγεία του Συνόρου.

 

Konstantinos Lazarakis MW