Σιγομαγειρεύεται άραγε μια νέα μόδα ή μήπως τελικά τα κρασιά με οξειδωτικούς χαρακτήρες (που δηλαδή αντί να αποτάσσονται την επίδραση του οξυγόνου, αντιθέτως την αποζητούν) είναι απλώς το «ψώνιο» κάποιων, λίγων ανήσυχων οινοποιών;

Κάποια από τα πιο γνωστά, κι επιτυχημένα παγκοσμίως, οξειδωτικού στυλ κρασιά, είναι τα σπανιόλικα sherry ή jerez, που παράγονται, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, από τη λευκή ποικιλία σταφυλιού Palomino. Η παραγωγή τους διαφέρει από την συνηθισμένη λευκή οινοποίηση στα περισσότερα στάδια, αλλά διαμορφώνεται κατά κύριο λόγο τόσο στα μισογεμάτα βαρέλια όπου ωριμάζουν, όσο και στη συνέχεια από το σύστημα Solera που εφαρμόζεται κατά την παλαίωσή τους.

Πρόκειται με λίγα λόγια για μια σχολαστικά μελετημένη κι ελεγχόμενη διαδικασία οξείδωσης, που τους προσδίδει ιδιαίτερους χαρακτήρες, οι οποίοι φυσικά δεν ταιριάζουν σε όλους τους ουρανίσκους.

Στα δικά μας τα λημέρια είναι μεν λίγοι οι οινοποιοί που δραστηριοποιούνται σε ανάλογους πειραματισμούς, όμως με αφορμή το πρόσφατο λανσάρισμα του ειδικού κρασιού «Μετά» (πορτοκαλί ή orange wine) από την Πιέρια Ερατεινή, θυμόμαστε και δυο ακόμα – διαφορετικού στυλ, μεν – οξειδωτικού χαρακτήρα κρασιά, τον πικάντικο Καπνιστό του Δαλαμάρα από Μαλαγουζιά κι Ασύρτικο, και τον Πορτοκαλί Μεθυμναίο από τη μυτιληνιά ποικιλία Χυδηριώτικο.

Το «Μετά» είναι ωστόσο η πιο ολοκληρωμένη και ώριμη προσέγγιση τέτοιου τύπου κρασιών, που πραγματεύεται την οξειδωτική παλαίωση της ποικιλίας Μαλαγουζιά, τόσο σχολαστικά και προσεγμένα, που εντέλει προκύπτει ένα μακράς παλαίωσης κρασί, με μύτη που θυμίζει επιδόρπιο οίνο, και στόμα γινομένο, με συμπύκνωση και νεύρο. Με αυτό το κρασί θα εντυπωσιάσετε, αιφνιδιάζοντας ευχάριστα την παρέα σας, σε συνδυασμό με ένα πλατώ από ώριμα και υπερώριμα (κοπανιστή) τυριά και μια ποικιλία από μαρμελάδες, μέλια και φρέσκα φρούτα. Αν, δε, καπνίζετε και πούρο, τότε αυτό το κρασί σας κλείνει με νόημα το μάτι.