3 Χ 7:Οδηγός Απόλαυσης Κρασιών για το καλοκαίρι, του Γιάννη Καρακάση MW

Posted by Yiannis Karakasis MW 04/07/2018 0 Σχόλιο(α) Προτάσεις, The Master's Voice,
3 Χ 7 [Οδηγός Απόλαυσης Κρασιών για το καλοκαίρι]
Του Γιάννη Καρακάση MW
 
 
  Όσο μπαίνουμε και πιο βαθιά στην καρδιά του καλοκαιριού, τόσο πιο απαιτητική και δύσκολη γίνεται η κατανάλωση κρασιού. Ειδικά τις πολύ ζεστές ημέρες. Και νύχτες. Που όμως είναι δυνατή κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Κάποιες από αυτές είναι γενικές και κάποιες πιο ειδικές, ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός. 
 
Οι γενικές προϋποθέσεις περιλαμβάνουν:
Σαμπανιέρα με πάγο για όλα τα κρασιά για να τα απολαύσετε δροσερά και όχι "μπαρουτοκαπνισμένα". Και τα κόκκινα!
Ένα αξιοπρεπές ποτήρι χωρίς κατ' ανάγκη να ξοδέψετε ένα μηνιάτικο (διαβάστε περισσότερα στο Το σωστό ποτήρι κρασιού: πυρηνική φυσική ή απλή λογική;
Δροσερό νερό διαθέσιμο για κατανάλωση χωρίς περιορισμούς, για να γλυτώσουμε την αφυδάτωση. 
Μέτρο και σύνεση στην κατανάλωση του κρασιού.
 
 
  Και τι πίνουμε λοιπόν το καλοκαίρι; Ένα ιδιαίτερα σύνθετο θέμα όταν έχεις να διαλέξεις από την πληρέστατη συλλογή της Greece and Grapes, που διαθέτει πάνω από 1000 ελληνικές ετικέτες.
 
Τα Λευκά: Μονοπωλούν δικαίως τις καλοκαιρινές προτιμήσεις καταλαμβάνοντας τη μερίδα του λέοντος. Προτιμήστε κομψά, όχι πολύ γεμάτα κρασιά με αλκοόλ γύρω στο 13% το μέγιστο και χωρίς έντονο βαρέλι. Δοκιμάστε ελαφριά Ασύρτικα, το κρεμώδες Βιδιανό από την Κρήτη, την κεφαλλονίτικη Ρομπόλα, μία ντελικάτη Μαλαγουζιά ή ένα ποιοτικό Σαββατιανό ή Ροδίτη. 
 
Τα Ροζέ: Τα κρασιά του καλοκαιριού, της πισίνας και του δειλινού κερδίζουν συνεχώς έδαφος σε σημείο που αρχίζουν να εκτιμώνται όπως τα λευκά και τα κόκκινα κρασιά. Ως κανονικά κρασιά δηλαδή! Αυτό θα φανεί στην πορεία μέσω της συνέχειας των προσπαθειών των παραγωγών. Το μεγάλο τους ατού είναι η φιλικότητα και προσαρμοστικότητα με το φαγητό που ξεκινάει από καλοκαιρινά λαχανικά και συνεχίζει με  bbq και ζυμαρικά με θαλασσινά, μπαρμπουνάκια στη σχάρα. Χταπόδι στη σχάρα! 
  
  Αναζητήστε κάτι αυθεντικό με βάση τις ελληνικές ποικιλίες με νεύρο, οξύτητα και μην επηρεαστείτε από το χρώμα. Τα ρούχα δεν κάνουν το βασιλιά και τα dark rosés όταν αποφεύγουν τη συνταγή "γλειφιτζούρι τσιχλόφουσκα" είναι εξαιρετικά. Μάλιστα, συχνά είναι περισσότερο γαστρονομικά κρασιά από τα άχρωμα τύπου Προβηγκίας ξαδερφάκια τους. 
 
Τα Κόκκινα: Είναι η λιγότερο αναμενόμενη επιλογή αλλά παραμένει πάντα κομμάτι του παιχνιδιού. Σκεφτείτε ένα μαύρο ψάρι σαν το σκαθάρι ή ένα ροφό με μία Μαυροδάφνη ή μια Λημνιώνα και μπορείτε να με ευχαριστήσετε αργότερα. Και εδώ το μυστικό είναι απαλά κρασιά με οξύτητα και χωρίς πολλές τανίνες. Ελαφρώς παγωμένα. 
 
[Οι προτάσεις 3 Χ 7]
 
Τα 7 Λευκά
 
Κάτω από τα 10 ευρώ
 
1. Μποσινάκης Μαντινεία 2017
Σταθερά μία από τις πιο αξιόπιστες Μαντινείες και ένα υπέροχο Μοσχοφίλερο, που μπορεί μάλιστα να παλαιώσει και να δώσει περισσότερη πολυπλοκότητα το δεύτερο ή και τρίτο χρόνο. Κλασικό καλοκαιρινό κρασί. 
 
2. Βουνί Παναγιά Αλίνα Ξυνιστέρι 2017 
Ένα από τα διαμάντια του κυπριακού αμπελώνα, από υψόμετρο που πλησιάζει τα 1.150 μέτρα και γέρικα αμπέλια ηλικίας 70 ετών. Στο στόμα, παρά το χαμηλό αλκοόλ, το κρασί διαθέτει δομή και υψηλή ένταση, με εκρηκτικό lime και ροδάκινο με λεμονάτη οξύτητα.
 
3. Ζοίνος Επιλογές Ντεμπίνα 2016
Η πιο ποιοτική προσπάθεια του οινοποιείου δίνει ένα boost στην Ντεμπίνα και μας την παρουσιάζει με ένταση, σώμα και βάθος φρούτου. 
 
Κάτω από τα 15 ευρώ
 
4. Κούρτης Νύχτα? Βιδιανό-Ασύρτικο 2017
Κάτι διαφορετικό από τον Απόστολο Κούρτη και την ανερχόμενη περιοχή της Πιερίας. Βιδιανό με Ασύρτικο που ωριμάζει με τις οινολάσπες για περίπου 2 μήνες μαζί με μία cult ετικέτα που σηκώνει πολλή συζήτηση.
 
5. Βρυνιώτης Ασύρτικο Sur Lies 2017
Ένα Ασύρτικο εκτός Σαντορίνης αλλά κυριολεκτικά από άλλο πλανήτη. Ορυκτό, κομψό αλλά με ώριμο φρούτο, είναι σταθερά ανάμεσα στις top 5 μου επιλογές εκτός Σαντορίνης. Λίγες φιάλες, οι προνοητικοί επιβραβεύονται. Παλαιώνει υπέροχα. 
 
Κάτω από τα 25 ευρώ
 
6. Χ-ΒΟURGO 2017 
Αν δεν έχετε ακόμα την Τήνο στο ραντάρ σας θα σας έλεγα να μην καθυστερήσετε άλλο. Εδώ έχουμε μία νέα προσπάθεια από 100% Ασύρτικο που ωριμάζει με τις οινολάσπες. Εκρηκτική μύτη, ορυκτά καπνιστή, με νότες μπισκότου γύρω από ένα πυρήνα εξαιρετικά καθαρού φρούτου. Σφιχτό κρασί που έχει πάχος αλλά και ένταση, κυλώντας σαν νερό σε ένα ποταμάκι.
 
Πάνω από τα 25 ευρώ
 
7. Τσέλεπος Λαούδια Σαντορίνη 2016
Μία διαφορετική ερμηνεία Σαντορίνης που οινοποιείται σε αμφορείς. Εκφραστική μύτη αρκετά ορυκτή με γήινες νότες (που ίσως προσδίδει ο αμφορέας), που συνεχίζει με φινέτσα, κοφτερή οξύτητα και αλμυρή μακρά επίγευση. Αρκετά διαφορετικό από την κλασική Σαντορίνη που ξέρουμε, με ατίθασο χαρακτήρα και άποψη.
 
 
Τα 7 ροζέ
 
Κάτω από τα 10 ευρώ
 
1. Μπίζιος Ρουσάλα Bio 2016 
Ροζέ Αγιωργίτικο από τα πιο ορεινά αμπελοτόπια της ζώνης, με σπιρτάδα και προσωπικότητα. Και σε απίστευτη τιμή επίσης.
 
2. Zαφειράκης Λημνιώνα 2016  
Υπέροχο ροζέ από τον Χρήστο Ζαφειράκη και την ανερχόμενη ποικιλία Λημνιώνα που συνδυάζει ανθικά αρώματα με άγουρα κόκκινα φρούτα και ρόδι. 
 
Κάτω από τα 15 ευρώ
 
3. Θυμιόπουλος Rose de Xinomavro 2016
Από τον οινοποιό με το άγγιγμα του Μίδα, έχουμε ένα ροζέ από Ξινόμαυρο που ωριμάζει μερικώς σε βαρέλι για 4 μήνες, αποκτώντας ένα πιο σύνθετο και φαντεζί χαρακτήρα. Εξαιρετικό value επίσης. 
 
4. Tρουπής Τομή 2017
Οι λίγες πρόσφατες οινοποιήσεις ροζέ κρασιών από Μοσχοφίλερο παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και θεωρώ ότι δίνουν μία ώθηση στην ποικιλία. Τα αρώματα από κυδώνι, αποξηραμένο βερύκοκο και κόκκινα μήλα ακολουθούνται από μια τραγανή οξύτητα στο στόμα και επίγευση φλούδας κίτρου.
 
5. Άλφα Ροζέ 2017
Ένα από τα κρασιά που άνοιξαν το δρόμο στα ελληνικά ροζέ και που παραμένει σταθερή αξία στο χρόνο. Ξινόμαυρο Αμυνταίου στα καλύτερά του. 
 
Κάτω από τα 25 ευρώ 
 
6. Σκούρας Peplo 2017
Ένα "έξυπνο" κρασί από τον Γιώργο Σκούρα, που κατάφερε γρήγορα να γίνει talk of the town. Συνδυάζει δύο ελληνικές ποικιλίες (Αγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο) με μία διεθνή (Syrah) που παλαιώνουν με διαφορετικό τρόπο, σε ένα σύνολο που ισορροπεί την ωριμότητα με τη φρεσκάδα.
 
Κάτω από τα 50 ευρώ
 
7. Βιβλία Χώρα Βίβλινος 2017 Magnum
Από το κτήμα Βιβλία Χώρα και σε magnum φιάλη έχουμε ένα κρασί από μία αταυτοποίητη προς το παρόν ποικιλία, που η έρευνα προς το παρόν δείχνει ότι δεν σχετίζεται με τις υπόλοιπες. Απαλές τανίνες και φίνα ισορροπία του προσδίδουν προσωπικότητα, κάνοντάς το ένα ιδανικό κρασί φαγητού. 
 
 
Τα 7 Κόκκινα
 
Κάτω από τα 10 ευρώ
 
1. Παρπαρούσης Οινάρι 2015
Ένα από τα απόλυτα value for money κόκκινα, το Οινάρι Παρπαρούση συνδυάζει έξοχα τη Μαυροδάφνη με το Αγιωργίτικο. Αλκοόλ στο 13%. 
 
Κάτω από τα 15 ευρώ
 
2. Ρούβαλης Tsiggelo 2017
Με τη νομοθεσία να μην επιτρέπει την αναγραφή της ποικιλίας ''Μαυροδάφνη'' στην ετικέτα όταν το κρασί είναι ξηρό, οι παραγωγοί κινούνται σε σχετικά ονόματα με την ποικιλία. Εδώ Τσιγγέλο, ο ποιοτικός κλώνος της Μαυροδάφνης. Το κρασί είναι μία από τις πιο μοντέρνες Μαυροδάφνες, με έντονα βότανα και πικρή σοκολάτα στη μύτη, μαζί με ζουμερό μαύρο φρούτο. Παραγωγή 3000 φιαλών με ωρίμαση σε αμφορείς. Αλκοόλ στο 13%.
 
3. Θυμιόπουλος Νάουσα Alta 2015
Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο το πώς ο Απόστολος Θυμιόπουλος καταφέρνει να δώσει στη Νάουσα τέτοια ισορροπία, νοστιμιά και φρουτώδη ωριμότητα. Αυτό το κρασί έχει του χαρακτήρα του δροσερού κλίματος των αμπελιών και παρά το γεγονός ότι είναι ελαφρύ, έχει ουσία, δείχνοντας έτσι τη δύναμη και την ενέργεια του ορεινού τερουάρ. Αλκοόλ στο 12.5%. 
 
4. Sant’or Krasis 2015
Μαυροδάφνη αυτόριζη από πενηντάχρονα αμπέλια, που συνδυάζει το βοτανικό με το ρουστίκ χαρακτήρα της ποικιλίας, σε ένα κομψό σύνολο που υπόσχεται δυναμική παλαίωσης πενταετίας. Αλκοόλ στο 12%.
 
Κάτω από τα 25 ευρώ
 
5. Ζαφειράκης Λημνιώνα 2016
Άλλη μία εξαιρετική προσπάθεια του Χρήστου Ζαφειράκη με την ποικιλία Λημνιώνα, που σε τυφλή δοκιμή θα περνούσε άνετα για Pinot Noir ή ένα Cru Beaujolais. Αλκοόλ στο 13%. 
 
6. Κατώγι Αβέρωφ Rossiu di Munte Bλάχικο 2014
Ένα ξεχωριστό κρασί με πυκνό ερυθρό χρώμα και γενναιόδωρη μύτη, με αρώματα κόκκινων ώριμων φρούτων και αρωματικών βοτάνων όπως μέντα, μπαχαρικά, πιπέρι και βανίλια. Αλκοόλ στο 12%. 
 
Πάνω από τα 25 ευρώ
 
7. Πετρακόπουλος MOV Prephylloxera
Από κυπελλοειδή προφυλλοξηρικά αμπέλια ηλικίας 60 ετών στην περιοχή Σουλάρροι Παλικής, παράγεται μία εκπληκτικής συμπύκνωσης ξηρή Μαυροδάφνη, που τοποθετεί την ποικιλία στην κορυφή. Έντονο μαύρο φρούτο πλαισιωμένο από βοτανικές νύξεις, με ωραία δεμένο βαρέλι. Παχύ στο στόμα, με υψηλές εντάσεις, χωρίς να θυσιάζει την κομψότητα. Ένα σπάνιο κρασί χαρακτήρα και προσωπικότητας. Aλκοόλ στο 14% για τις πιο δροσερές νύχτες του καλοκαιριού. 
 
 
 
 
 
 

Σχολιάστε