Παγκόσμια αναγνώριση: 9 αμπελώνες στη λίστα της Unesco

Posted by Yiannis 25/02/2016 0 Σχόλιο(α) Εσείς το ξέρατε?, Μας άρεσαν…,

Γνωρίζετε ότι στον κατάλογο με τα 1031 Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς συμπεριλαμβάνονται και 9 αμπελουργικές περιοχές, οι οποίες είναι γνώστες όχι μόνο για το οινικό τους status, αλλά επίσης φημίζονται ως περιοχές φυσικής ομορφιάς και αυθεντικότητας.

Πρώτη στη λίστα είναι η Tokaj της Ουγγαρίας, η πατρίδα περίφημου επιδόρπιου οίνου Tokaji-Aszú, με τους καταπράσινου λόφους και τη μακρά οινική παράδοση. Ο Βασιλιάς των κρασιών, όπως χαρακτηρίστηκε από τον Λουδοβίκο τον 16ο το ουγγρικό κρασί, είναι το παλαιότερο κρασί, ευγενούς σήψεως (η προσβολή των σταφυλιών των σταφυλιών από τον μύκητα Botrytis cinerea).
Περισσότερα από 2 000 χρόνια οινοποίησης, ακολουθεί το Douro της Πορτογαλίας. Ίσως η πιο όμορφη περιοχή παραγωγής κρασιού στον κόσμο παράγει το Port, τον πιο δημοφιλή ενισχυμένο οίνο.
Ο Μέσος Ρήνος (Middle Rhine) της Γερμανίας μοιάζει βγαλμένος από το παραμύθι. Το τεράστιο ποτάμι Ρήνος, που πηγάζει από Ελβετικές Άλπεις, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή του Ise wine, οι πρώτες απόπειρες οινοποίησης του οποίου έγιναν ακόμη το 1830.
Το 2014 προστέθηκαν στη λίστα της Unesco δύο περιοχές της Ιταλίας: το Piedmont και η Pantelleria. Το "πόδι του βουνού", όπως μεταφράζεται το Piedmont δίνει τα καλύτερα κρασιά της Ιταλίας: Barolo, Barbaresco, Asti, Gava. Ενώ στην Pantelleria φυτεύουν την ποικιλία Zibibbo ή Μοσχάτο Αλεξανδρείας για το γλυκό κρασί Passito di Pantelleria.

Από την παγκοσμίου φήμης οινοπαραγωγική χώρα διακρίθηκαν οι 4 περιοχές της Γαλλίας. Η Loire Valley γνωστή για τα ρόζε της κρασιά αποτελείται από 164 πόλεις και χωριά, τα οποία βρίσκονται ανάμεσα σε δύο λόφους, που συνορεύουν με τους ποταμούς Sully-sur-Loire (Loiret) και Chalonnessur- Loire (Maine-et-Loire). Η δεύτερη περιοχή της Γαλλίας το Μπορντό εδώ και πολλά χρόνια παράγει οίνους άριστης ποιότητας, τα οποία αναγνωρίζονται ως "Κλαρέτ". Η ονομασία αυτή παραπέμπει στην σύνθεση δύο ποικιλιών Cabernet Sauvignon και Merlot, που συμμετάσχουν στο χαρμάνι. H Καμπανία, η χώρα των φυσαλίδων, και η Βουργουνδία, με τα πασίγνωστα της Chardonnay και Pinot Noir, ανακηρύχθηκαν πρόσφατα στο 2015 από την Unesco ως προστατευόμενες περιοχές.

Σχολιάστε