Οι ανησυχίες ενός μπουκαλιού: ήσυχα κι ανήσυχα, κοινώς αφρώδη κρασιά

Posted by Yiannis 24/04/2014 0 Σχόλιο(α) Διάφορα, Αφρώδη Κρασιά, Εσείς το ξέρατε?,

Η σαμπάνια είναι αφρώδες κρασί, όμως όλα τα αφρώδη κρασιά δεν είναι σαμπάνιες.

Κάποιοι υποστηρίζουν πως η σικάτη, μη μου άπτου Γαλλιδούλα, είναι η βασίλισσα των αφρωδών οίνων, και μάλλον δεν έχουν άδικο. Αφού οι Γάλλοι έχουν αναγάγει σε επιστήμη την παραγωγή αυτού του κρασιού που παράγεται αυστηρά και μόνο στην περιοχή της Καμπανίας, δανείζοντας τα φώτα τους και σε όσους «ταπεινούς» – ημών συμπεριλαμβανομένων – αποφασίζουν να βάλουν μπουρμπουλήθρες στο κρασί τους. Κάποιες φορές μάλιστα, με διόλου ταπεινά αποτελέσματα. Παράδειγμα τα Asti και τα Prosecco της Ιταλίας, και οι Cava της Ισπανίας.

Πως όμως δημιουργείται ένα αφρώδες κρασί?

Στην κλασική οινοποίηση, οι ζύμες μετατρέπουν τη ζάχαρη του μούστου σε αλκοόλ και διοξείδιο του άνθρακα (ανθρακικό) το οποίο δραπετεύει στην ατμόσφαιρα. Από την άλλη μεριά, στην περίπτωση των αφρωδών οίνων, η διαδικασία της ζύμωσης λαμβάνει χώρα σε δυο χρόνους. Η δεύτερη ζύμωση είναι αυτή που θα διαφοροποιήσει το κρασί και από ήσυχο θα το μετατρέψει σε αφρώδες ή ημιαφρώδες. Απλούστατα εφαρμόζοντας τη δεύτερη ζύμωση σε κλειστή δεξαμενή (Charmat method ή metodo italiano) που θα εγκλωβίσει το διοξείδιο του άνθρακα, και θα εμπλουτίσει το κρασί με τις πολυπόθητες φυσαλίδες. Στην περίπτωση της Σαμπάνιας, η δεύτερη αυτή ζύμωση δεν γίνεται μέσα σε δεξαμενές, αλλά μέσα στο ίδιο το μπουκάλι, ονομάζεται methode champenoise, και προσδίδει μια ξεχωριστή φινέτσα στη Σαμπάνια ή σε όσα άλλα κρασιά παράγονται με αυτή τη μέθοδο. Μια τρίτη μέθοδος, που εφαρμόζεται μόνο σε φτηνά, απλοϊκά κρασιά, είναι η προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα στο έτοιμο κρασί.

Πως θα απολαύσετε το αφρώδες σας?

Κρυώστε τη σαμπάνια σας ή το αφρώδες σε σαμπανιέρα ή στο ψυγείο, ώσπου να πιάσει θερμοκρασία  8 – 10˚C και απολαύστε το στο κλασικό, ψιλόλιγνο ποτήρι flute.

Η υπερπίεση που ασκείται μέσα στη φιάλη, από το διαλυμένο διοξείδιο του άνθρακα είναι:

Ήσυχα κρασιά: μικρότερη από 1 ατμόσφαιρα στους 20° C

Ημιαφρώδη κρασιά: από 1 μέχρι 2,5 ατμόσφαιρες στους 20° C

Αφρώδη κρασιά: πάνω από 2,5 ατμόσφαιρες στους 20° C

Σχολιάστε